ΠΕΕΒΙ: Επιστολές προς πολιτική ηγεσία

lab-new-6602Εξαιρετικό Επείγον
Αθήνα, 17/04/2015

Αρ. Πρωτ. : 14

Προς

Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ

Κοινοποίηση

Υπουργό Υγείας

Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας

Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Υγείας

Κύριε Πρόεδρε του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.,

Ύστερα από τα δημοσιεύματα περί στάσης πληρωμών του Οργανισμού προς τους ιατρούς παρόχους, σας παρακαλούμε άμεσα, όπως μας διαψεύσετε ή επιβεβαιώσετε τα εν λόγω δημοσιεύματα.

Οι οικονομικές υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ είναι ήδη πολύ πίσω και δεν αντέχουν άλλη καθυστέρηση. Γι’ αυτό παρακαλούμε επίσης, όπως μας ορίσετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης όλων των οικονομικών σας υποχρεώσεων των ετών 2012,2013 και 2014 καθώς και του Φεβρουαρίου 2015 όπως προβλέπεται από τη σύμβαση μας.

Θεωρούμε εξαιρετικά επείγουσα την απάντηση σας, ώστε να ενημερωθούν τα μέλη μας ιατροί βιοπαθολόγοι και να καθορίσουμε την περαιτέρω στάση μας, μιας και οι οικονομικές εκκρεμότητες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. απέναντι μας έχουν καταστήσει τα ιατρεία μας μη βιώσιμα.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Κ. Μπεντεβής Μ. Παπακωνσταντίνου

Αθήνα, 17/042015

Αρ. Πρωτ. : 16

Προς

Υπουργό Οικονομίας

Κοινοποίηση

Υπουργό Υγείας

Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας

Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Υγείας

Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ

Κύριε Υπουργέ,

Είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε τη μεσολάβησή σας για ένα πολύ σημαντικό θέμα, που αφορά την υπέρβαση του κλειστού και μειωμένου προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τις διαγνωστικές ιατρικές εξετάσεις (Κ.Α.Ε. 0671.01), κατά τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ως αποτέλεσμα, το οικονομικό αυτό πρόβλημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μετατίθεται στις πλάτες των εργαστηριακών γιατρών, που αναγκάζονται να εκτελούν τα παραπεμπτικά των ιατρικών εξετάσεων του Οργανισμού, χωρίς να αποζημιώνονται αλλά και πληρώνοντας το κόστος αυτών των εξετάσεων από την τσέπη τους.

Θα είμαστε πολύ σύντομοι, ελπίζοντας να σας συναντήσουμε και να σας εξηγήσουμε πιο αναλυτικά το θέμα.

Το ΦΕΚ 2243-Β’-18/8/2014 αναφέρει σαφώς ότι από την 01/09/2014 έπρεπε να περάσουν στο μηχανογραφικό σύστημα συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, οι συνταγογραφικοί περιορισμοί που :

1. Περιορίζουν δραστικά την υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων, που από τη μια φορτώνουν το σύστημα με υπερβολικά έξοδα, αλλά και αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο διαφθοράς που κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει περιορίσει.

2. Προσαρμόζουν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα τη συνταγογράφηση εξετάσεων, ανάλογα δηλαδή με τη νόσο του ασθενή, αλλά και την δυνατότητα του κάθε ιατρού.

3. Προστατεύουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και τον συγκρατούν κατά 25% τουλάχιστον.

Κύριε Υπουργέ,

Αυτός ο κανόνας μέχρι και σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί στην συνταγογράφηση εξετάσεων και έτσι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ να υπερβαίνει τα όριά του.

Το αποτέλεσμα της υπερσυνταγογράφησης και ουσιαστικά της πλασματικής ζήτησης είναι να μην μπαίνει ένα τέλος στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και την διαφθορά στον χώρο των ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων. Ενώ, αυτήν την υπέρβαση του κόστους των εξετάσεων την πληρώνουμε εμείς οι εργαστηριακοί ιατροί, αφού υποχρεωνόμαστε σε claw back , rebate ή ότι άλλο σκαρφιστούν οι υπεύθυνοι για να μαζέψουν το ξεχείλωμα αυτού του προϋπολογισμού.

Είναι κατανοητό, ότι είμαστε οι τελευταίοι που ευθυνόμαστε για αυτήν την κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και αυτοί που την χρεωνόμαστε με άδικο και αντισυμβατικό κούρεμα.

Μετά από προφορικές εξηγήσεις (αναμένοντας και τις γραπτές) των υπευθύνων καταλήξαμε, ότι η ΗΔΙΚΑ είναι η αρμόδια υπηρεσία που όφειλε να εφαρμόσει στο μηχανογραφικό σύστημα συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ τις οδηγίες του Φ.Ε.Κ. 2243-Β-18/8/2014.

Η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας μας διαβεβαίωσε, ότι θα κάνει ότι μπορεί για την επιτάχυνση αυτής της εφαρμογής, αλλά η αρμοδιότητα ανήκει σε άλλο Υπουργείο (Υπουργείο Εργασίας) .

Απευθυνόμαστε σε εσάς, που έχετε υπό την οικονομική σας εποπτεία το σύνολο των Υπουργείων και μπορείτε να επέμβετε άμεσα και αποτελεσματικά.

Κύριε Υπουργέ,

Παρακαλούμε όπως ενεργήσετε άμεσα για την εφαρμογή του Φ.Ε.Κ. 2243-Β-18/8/2014, ενημερώνοντάς σας παράλληλα ότι το Δεκέμβριο του 2014 υπό άγνωστες παρεμβάσεις τροποποιήθηκαν οι συνταγογραφικές οδηγίες του εν λόγω Φ.Ε.Κ. και βέβαια οι αλλαγές που έγιναν δεν περιορίζουν παρά στο ελάχιστο το πάρτυ στο χώρο μας. Ελέγξετε λοιπόν την εφαρμογή του Φ.Ε.Κ. 2243-Β-18/8/2014 και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται.

Τέλος, με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για στάση πληρωμών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους ιατρούς παρόχους θα θέλαμε να μας επιβεβαιώσετε ή διαψεύσετε τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Είμαστε στη διάθεσή σας για να σας εξηγήσουμε το δίκαιο του αιτήματός μας.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Κ. Μπεντεβής Μ. Παπακωνσταντίνου

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου