Παπανικολάου: Έχουμε διπλάσιους γιατρούς και πολλά νοσοκομεία

 

Φαρμακερά καρφιά εκτόξευσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου κατά των συναδέλφων της ιατρών, μετά την παρέμβαση της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πειριαά και ταμία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Βαρβάρας Ανεμοδουρά στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών «Patients in Power 2013».
 
 
«Οι ιατροί είναι 70.000 για 10 εκατομ. κόσμο. Είναι οι διπλάσιοι από ότι χρειάζεται. Κάνουν προκλητή ζήτηση. Πολλά φάρμακα πολλές θεραπείες κλπ. Υπάρχει μοντέλο τεχνητής σπατάλης. Από αυτό το μοντέλο να φύγουμε. Να σταματήσει οι υποκρισία ! Να μη χαϊδεύουμε αυτιά. Δεν μπορεί σε ένα νομό να έχουμε 7 μισά νοσοκομεία» τόνισε.
 
«Δεν μας έχει πείσει ότι η δαπάνη 2 δισεκ. έχει βγει με γνώμονα το ενδιαφέρον των ασθενών. Μας ζητούν διοικητικά μέτρα. Εάν είναι ανασφάλιστος δεν μπορούμε να συνταγογραφήσουμε. Είναι δωρεάν υγεία αυτή; Πάνω από ένα σημείο περικοπής δαπάνης ίσως βιώσουμε επικίνδυνα φαινόμενα» τόνισε η κα Ανεμοδουρά.

Καθυστερούν τα καινοτόμα φάρμακα
 
Η κα Παπανικολάου παραδέχτηκε ότι το υπουργείο δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη στο 1% του ΑΕΠ το 2014. «Το ΑΕΠ έχει πέσει. Διαπραγματευόμαστε ακόμη τα 2 δισεκ. Να κάνουμε υπομονή”.
 
Σε σχέση με το θέμα των φαρμάκων σημείωσε ότι «υπήρχαν στρεβλώσεις στη τιμολόγηση. Έπρεπε να τις δούμε. Η απόφαση για το 50% μείωση όσων φαρμάκων σπάει η πατέντα πάρθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Δεν νομίζω ότι θα βλάψει» τόνισε, ενώ παραδέχτηκε ότι «υπάρχει θέμα με τα καινοτόμα φάρμακα. Ειδικά για τα ορφανά φάρμακα πρέπει να ακολουθηθεί μια γρήγορη διαδικασία. Το παραδέχομαι».
onmed.gr

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου