Ο Α. Γεωργιάδης θα …εξοφλήσει οφειλές του ΕΟΠΥΥ

Από Νίνα Κομνηνού – YGEIA360.GR

Τυχερός μπορεί να είναι ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς με την ανάληψη των καθηκόντων του, θα αρχίσει να μοιράζει …χρήμα!

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την απεμπλοκή των ενταλμάτων πληρωμής του ΕΟΠΥΥ από τον πάρεδρο του Ελεγκτικού Συμβουλίου, την οποία πέρασε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος λίγες μέρες πριν την αποχωρήσή του από την κυβέρνηση, είναι το «δώρο» του Ά. Γεωργιάδη.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι πληρωμές προς τους παρόχους υγείας θα ξεκινούσαν αυτή την εβδομάδα, αλλά μέχρι τώρα, δεν έχει προχωρήσει το θέμα.
Στο μεταξύ ο νέος υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα, τα οποία αν δεν επιλυθούν άμεσα, οι πολίτες κινδυνεύουν να υποστούν νέα εισπρακτικά μέτρα και να διαλυθεί κάθε έννοια κοινωνικού κράτους.

Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τον νέο υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη, είναι η επιβίωση του ΕΟΠΥΥ, του Οργανισμού που έχει στην ευθύνη του την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περίπου 9,5 εκατομμυρίων Ελλήνων.

Ο ΕΟΠΥΥ το 2013 θα κλείσει με έλλειμμα 1,2 δις. Ευρώ, συμπαρασύροντας και τα δημόσια νοσοκομεία.

Τα χρήματα που έχει αποδώσει ως τώρα ο ΕΟΠΥΥ στα Νοσοκομεία είναι μόλις 30 εκατ. ευρώ από τα 720 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να έχει ήδη δώσει. Την ίδια στιγμή, η επιχορήγηση των Νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις λειτουργικές δαπάνες έχει σχεδόν εξαντληθεί και ο κίνδυνος να μείνουν τα νοσοκομεία χωρίς φάρμακα και αναλώσιμα υλικά μέσα στον Αύγουστο είναι πλέον ορατός.

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι οι συγχωνεύσεις των Δημοσίων Νοσοκομείων, οι οποίες μέχρι σήμερα παραμένουν επί της ουσίας στα χαρτιά, και το τρίτο η έκδοση του Δελτίου Τιμών νέων φαρμάκων.

Αναμένουμε να δούμε αν ο νέος υπουργός θα μπορέσει να εκδώσει δελτίο τιμών για τα καινοτόμα φάρμακα ή θα βρεθεί και εκείνος –όπως οι προηγούμενοι υπουργοί Υγείας τα τελευταία 2,5 χρόνια – μπροστά στο δίλημμα «αύξηση των δαπανών ή βελτίωση της υγείας των ασθενών».

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου