Ομηροι στα Ταμεία τους 300.000 ασφαλισμένοι – Οι εγκύκλιοι που τους εμποδίζουν να βγουν στη σύνταξη

Στα ταμεία τους, το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ «παγιδεύουν» 300.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι θεμελιώναν συνταξιοδοτικό δικαιώμα με βάση τους νόμους Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, δύο νέοι εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας με τις οποίες ανατρέπονται τα όρια ηλικίας και τα θμελιωμένα δικαιώματα. 

Σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο υπουργός Εργασίας ακύρωσε τις εγκυκλίους για αναγνώριση πλασματικών χρόνων και διαδοχική ασφάλιση, προκειμένου να εμποδίσει τη μαζική έξοδο και την οικονομική κατάρρευση των Ταμείων.

Ετσι οι περίπου 100.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και οι 200.000 αυτοαπασχολούμενοι του ΟΑΕΕ, που θεμελιώναν συνταξιοδοτικό δικαιώμα με βάση τους νόμους των προηγούμενων υπουργών Εργασίας παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ταμεία τους.

Στην περίπτωση του ΙΚΑ εκδόθηκε εγκύκλιος για ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έτη απασχόλησης, που ουσιαστικά τους κλείνει την πόρτα στη συνταξιοδότηση, αφού τους μεταφέρει στα νέα όρια ηλικίας (62 έτη για τη μειωμένη και 67 έτη για πλήρη σύνταξη).

Οι αλλαγές παγιδεύουν τις μητέρες, για τις οποίες ανεβαίνει το όριο συνταξιοδότησης ως και εννιά χρόνια.

Παρόμοια αντιμετώπιση υπήρξε από τον υπουργό Εργασίας σε πρόσφατη εγκύκλιο του ΟΑΕΕ, που αφορά τη συνταξιοδότηση με διαδοχική ασφάλιση.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου