ΟΚΑΝΑ: Ιδιαίτερα ευάλωτες έναντι του HIV/AIDS οι χρήστριες ναρκωτικών, σε σχέση με τους άνδρες

ΟΚΑΝΑ: Ιδιαίτερα ευάλωτες έναντι του HIV/AIDS οι χρήστριες ναρκωτικών, σε σχέση με τους άνδρες

Ιδιαίτερα ευάλωτες έναντι της λοίμωξης HIV/AIDS εμφανίζονται οι χρήστριες ναρκωτικών, σε σχέση με τους άνδρες χρήστες ναρκωτικών, αλλά, την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι είναι περισσότερο προστατευμένες σε σχέση με εκείνους έναντι του αιφνιδίου θανάτου από υπερβολική δόση ναρκωτικών, αλλά και της ίδιας της διάδοσης της χρήσης ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), τα οποία έδωσε την Τρίτη 18 Ιουνίου στη δημοσιότητα σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Μένη Μαλλιώρη, περίπου 2.500 γυναίκες στη χώρα μας αντιμετωπίζουν σοβαρό χρόνιο πρόβλημα εξάρτησης από την ηρωίνη, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των ανδρών είναι 18.038.

Η Μένη Μαλλιώρη ανέφερε επίσης ότι Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες αποτελούν το 12% περίπου του πληθυσμού τωβν προβληματικών χρηστών ναρκωτικών και το 15% εκείνων οι οποίες ξεκινούν θεραπεία, είναι εντυπωσιακό ότι, την ίδια στιγμή, συνιστούν το 24% του συνόλου των καταγεγραμμένων οροθετικών χρηστών ενδοφλεβίων ναρκωτικών (ΧΕΝ), σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για το 2012.

Η ίδια σημείωσε ότι, σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία για τους θανάτους οι οποίοι σχετίζονται άμεσα με τη χρήση ναρκωτικών κατά την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό το οποίο αφορά τις γυναίκες κυμαίνεται μεταξύ 5,2% και 12,8%.

Η Μένη Μαλλιώρη τόνισε ακόμη ότι στα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ λαμβάνουν σήμερα θεραπεία περίπου 1.200 γυναίκες με εξάρτηση από την ηρωίνη, οι οποίες αποτελούν το 15% περίπου των θεραπευομένων του Οργανισμού.

 

 

Λίστα αναμονής μόνον στην Αθήνα

 

 

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι η μακάβρια λίστα αναμονής του Οργανισμού υπάρχει πλέον μόνον στην Αθήνα, όπου ο χρόνος αναμονής για ένταξη σε πρόγραμμα θεραπείας έχει μειωθεί στα 3,5 χρόνια, έναντι 7,5 ετών που είχε φθάσει στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ οι θεραπευόμενοι του ΟΚΑΝΑ έχουν φθάσει σήμερα στους 8.500, έναντι 4.500 που ήταν ο αριθμός του πριν από πολύ λίγα χρόνια.

Από την πλευρά της, η νέα εθνική συντονίστρια για τα ναρκωτικά Τέτα Παπουτσοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων με έμφαση ότι «προτεραιότητά μας είναι η συνεργασία, η συνανάπτυξη και η αληλλεγγύη μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων», ενώ παρατήρησε ακόμη ότι «η ελληνική κοινωνία δεν δέχεται επί ίσοις όροις τις χρήστριες ναρκωτικών, σε σχέση με τους άνδρες».

Τέλος, ο πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου της Κύπρου Χρύσανθος Γεωργίου παρουσίασε διεξοδικά το μνημόνιο συνεργασίας το οποίο υπέγραψε την Τρίτη 18 Ιουνίου με την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, σκοπός του οποίοιυ είναι η συνεργασία και η μεταφορά εμπειρογνωμοσύνης σχετικά με όλες σχεδόν τις πτυχές της πολιτικής για την θεπαρευτική αντιμετώπιση των χρηστών ναρκωτικών.

Στην συνέντευξη Τύπου, η οποία παραχωρήθηκε εν όψει της Παγκοσμίας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, παρευρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων η επιστημονική υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ Μανίνα Τερζίδου και ο διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Χαράλαμπος Πουλόπουλος.  

 

 

 

 

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου