Οι τελικές αποφάσεις για τον ΕΟΠΥΥ

150x150Οι τελικές αποφάσεις για τον ΕΟΠΥΥ

Αυτή ειναι η τελική απόφαση του υπουργού Υγείας για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ. Οπως μάλιστα μαθαίνω ουσιαστικά προτιμήθηκαν οι προτάσεις, που κατέθεσε η επιτροπή, που στηρίζεται απο την Task Force.

θα πρέπει να περιμένουμε βεβαια τις τελικές ανακοινώσεις του υπουργού, που αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα – πιθανότατα την Τρίτη – ωστε να αποσαφηνιστούν πολλά και κρίσιμα ζητήματα, οπως:

– τι θα γίνει με το προσωπικό των μονάδων υγείας του πρώην ΙΚΑ. Θα ενταχθεί στην κινητικότητα και ένα μέρος του θα μετακινηθεί στο ΕΣΥ;

– ειδικά για τους γιατρούς (μόνιμους και με σύμβαση αορίστου χρόνου) τίθεται ζήτημα πώς, με ποιους όλους και αμοιβές θα παραμείνουν στο νέο σύστημα.

– Πώς θα εισαχθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Θυμίζουμε ότι η προαναφερόμενη επιτροπή είχε προτείνει ότι θα χρειάζεται παραπομπή του οικογενειακού γιατρού για να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ το κοστος σε ειδικό γιατρό και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

– Τι θα γίνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, που εχουν σήμερα σύμβαση με τον οργανισμό και γενικότερα με τους ιδιώτες γιατρούς. Θυμίζουμε ότι το εν λόγω ζήτημα αποτελεί casus bellI για τους ιατρικούς φορείς.

Το κυριότερο που πρέπει φυσικά να αποσαφηνιστεί είναι τι είδους υπηρεσίες θα παρέχει το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ιδίως αν θα καλύπτει και τους ανασφάλιστους και όχι μόνο τους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ.

Υπαρχουν και αλλα ζητήματα: πώς θα διοικείται το νέο σύστημα και πόσα χρηματα θα ειναι διαθεσιμα… Πολύ φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά όλα γίνονται στο πόδι. Οι αποφάσεις λάμβανονται στα διαλείμματα των τηλεοπτικών εμφανίσεων του υπουργού Υγείας. Μακάρι να διαψευστώ…

 

Γράφει:  Αιμίλιος Νεγκής – virus.com.gr

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου