Οι «αμαρτωλοί» διορισμοί στα Πανεπιστήμια

Οι «αμαρτωλοί» διορισμοί στα Πανεπιστήμια
Η «Κ» παρουσιάζει τους αμαρτωλούς διορισμούς: 4.232 εκ των 6.171 διοικητικών υπαλλήλων διορίστηκαν χωρίς αξιολόγηση.
Του Απόστολου Λακασά
 

Αδιέξοδο διακρίνεται στην κόντρα των πανεπιστημίων με το υπ. Παιδείας για το θέμα της διαθεσιμότητας των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων. Τα οκτώ πανεπιστήμια που επλήγησαν από το μέτρο δεν λειτουργούν, καθώς δεν γίνονται εξετάσεις, εγγραφές, δεν εκδίδονται πτυχία, ενώ έχουν «παγώσει» όλες οι διοικητικές λειτουργίες τους. Μάλιστα, στον αέρα βρίσκεται και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus.Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», υπάρχουν οχλήσεις προς το ΙΚΥ από τις ευρωπαϊκές χώρες που στέλνουν φοιτητές στην Ελλάδα, ενώ, αντιστρόφως, Ελληνες φοιτητές που είναι σε ευρωπαϊκά ΑΕΙ διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν πάρει χρήματα για τα έξοδά τους. Τα κονδύλια, όμως, έχουν κατατεθεί από τις 10 Ιουλίου στους λογαριασμούς των ΑΕΙ. Το βάρος της Συνόδου Πρυτάνεων θα δοθεί στην αίτηση ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αλλά και στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα οκτώ ΑΕΙ εξαιτίας του μέτρου.

Την ίδια στιγμή, η «Κ» σήμερα παρουσιάζει τον «χάρτη» των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, όπου καταδεικνύεται ότι οι περισσότεροι –4.232– μονιμοποιήθηκαν ως διοικητικοί υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) τα τελευταία χρόνια μέσω των «αμαρτωλών» Προεδρικών Διαταγμάτων (π.χ. επί υπουργίας Παυλόπουλου), που οδήγησαν σε μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα. Διορισμοί, το αδιάβλητο των οποίων αμφισβητείται έντονα διότι έγιναν χωρίς αξιολόγηση, πιθανότατα με κριτήρια κομματικά ή νεποτισμού. Συγκεκριμένα, από τους 6.171 διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ έως τώρα οι 4.232 είναι ΙΔΑΧ.

Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών, Κρήτης, Ιωαννίνων και το ΕΜΠ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους και των συνδικαλιστικών οργάνων τους. «Το μέτρο της διαθεσιμότητας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος περί του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων», ανέφερε χθες η αντιπρύτανις του ΕΜΠ κ. Τώνια Μοροπούλου. Από την πλευρά του, ο πρύτανης κ. Σίμος Σιμόπουλος πρότεινε στο υπ. Παιδείας να άρει την ΚΥΑ και στους διοικητικούς υπαλλήλους να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους. Πρόταση που μάλλον πέφτει στο κενό, με δεδομένο ότι η διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ ελήφθη με στόχο την εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας για διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Ετσι, η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο, με τα οκτώ ΑΕΙ να διαμαρτύρονται για αδυναμία λειτουργίας.

Ενδεικτικά, στο ΕΜΠ, που «χάνει» συνολικά 399 υπαλλήλους, η Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Στήριξης και Σπουδών χάνει το 65% των υπαλλήλων της, ενώ στο Τμήμα Διδακτικού Προσωπικού μένουν μόνο δύο υπάλληλοι, το Τμήμα Προστασίας των Εγκαταστάσεων σχεδόν καταργείται (από 31 υπαλλήλους μένουν μόλις 2 που θα φυλάττουν ένα χώρο 1.000 στρεμμάτων). Επίσης, στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών το προσωπικό μειώνεται κατά 65%, με συνέπεια να παραμείνει το Ιδρυμα χωρίς προμήθειες, στοιχειώδη διαχείριση των πόρων και χωρίς έγκαιρη έγκριση της μισθοδοσίας», όπως είπαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ, που σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου φορούσαν λευκές μάσκες θέλοντας να κατακρίνουν τη στάση του υπ. Παιδείας να τους αντιμετωπίσει ως αριθμούς και όχι ως πρόσωπα.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

2 Σχόλια

 1. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, σε ένα από τα μεγάλα ΑΕΙ που εδρεύει στην Αθήνα, έχουν κλειδώσει τα κτίρια παρεμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο να προσέλθουν στα γραφεία τους, όποιοι δεν συμφωνούν με τις μεθόδους τους. Τούτο το πράττουν μετά την εξαγγελία ότι το ΑΕΙ μπαίνει στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας υπαλλήλων.
  Στο συγκεκριμένο ΑΕΙ τα τελευταία 15ετία, μέχρι και σήμερα, έχει γίνει πληθώρα παράνομων προσλήψεων (από το παράθυρο), με πλαστές προϋπηρεσίες κ.λπ., διαφόρων ημετέρων, συγγενών καθηγητών και υπαλλήλων.
  Κλείδωσαν τα κτίρια, απειλώντας την Κυβέρνηση και τον Ελληνικό Λαό, ώστε να μην εφαρμοσθεί το πρόγραμμα διαθεσιμότητας ή να το αναβάλλουν. Εκβιάζουν, ώστε να δοθεί 3μηνη αναβολή, ούτως ώστε οι παράνομοι και οι επίορκοι που τους προσέλαβαν να παραμείνουν στην θέση τους και να διασώσουν και τα «δικά τους παιδιά»!
  Θα πρέπει άμεσα να ανοίξουν τα κτίρια του ΑΕΙ.
  Το ΑΕΙ δεν είναι αμπελοχώραφό τους να το κλειδώνουν και να εκβιάζουν με αυτόν τον τρόπο.
  Τα ΑΕΙ ανήκουν στον Ελληνικό Λαό.
  ΜΙΧΑΛΗΣ

 2. ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ.
  Ο νόμος πρέπει, επιτέλους, να εφαρμοσθεί και οι πρυτάνεις θα πρέπει να διωχθούν για παράβαση καθήκοντος, λόγω της άρνησής τους να αποστείλουν την μοριοδότηση των διοικητικών υπαλλήλων στο ΑΣΕΠ και όχι μόνο οι διοικητικοί διευθυντές. Γιατί αυτός ο διαχωρισμός; Μήπως, οι πρυτάνεις ανήκουν σε μια ιδιαίτερη και ανώτερη κάστα ανθρώπων, που είναι υπεράνω του νόμου; Mήπως προστατεύονται; Αυτοί δεν είναι, που, έχοντας «δει» τα Πανεπιστήμια ως φέουδό τους, τα έκλεισαν ένα μήνα τώρα, πότε συμβολικά και πότε κανονικά, με αποτέλεσμα να έχει επέλθει χάος στην λειτουργία των ΑΕΙ; Ισχυρίζονται ότι δεν αποστέλλουν την μοριοδότηση των υπαλλήλων στο ΑΣΕΠ, λόγω της συνεχιζόμενης επί 1 μήνα απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων. Ας απαντήσουν, λοιπόν, ποιοι έδωσαν εντολή σε αρμόδιους υπαλλήλους να βγει η μισθοδοσία και να πληρωθούν ΚΑΝΟΝΙΚΑ οι απεργούντες εδώ και 1 μήνα διοικητικοί υπάλληλοι (!) σε ένα από τα 2 μεγαλύτερα ΑΕΙ της Αθήνας; Αφού δόθηκε εντολή να βγει η μισθοδοσία των διοικητικών υπαλλήλων, δεν μπορούν, αντίστοιχα να δώσουν εντολή σε αρμόδιους υπαλλήλους να βγάλουν τα στοιχεία μοριοδότησης των υπαλλήλων και να τα αποστείλουν στο ΑΣΕΠ; Γιατί εφαρμόζουν 2 μέτρα και 2 σταθμά; Ποιον, νομίζουν ότι «κοροϊδεύουν»; Είναι γνωστό σε όλους ότι, όλα αυτά τα κάνουν για να σώσουν τα «δικά τους παιδιά», που αυτοί διόρισαν παράνομα και καταχρηστικά και την περιβόητη οικογενειοκρατία και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αλλά ο Ελληνικός Λαός τους έχει μάθει. Άλλωστε, τα ίδια δεν έκαναν και με τον νόμο Διαμαντοπούλου για την παιδεία, που, ενώ είχε ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία από την Βουλή, κατάφεραν με τα λογής-λογής «σαμποταρίσματά» τους, να τον τροποποιήσουν προς όφελός τους; Τέρμα πια με τα ψέματα, την ασυδοσία και την ατιμωρησία των πρυτάνεων. Το Υπουργείο Παιδείας ας αφήσει τους «λεονταρισμούς» και να πράξει το αυτονόητο, να εφαρμόσει τον νόμο προς όλες τις κατευθύνσεις και προς όλους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται κάποιοι, διότι ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις»!
  ΑΝΝΑ

Υποβολή σχολίου