Ξοφλήστε τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων – ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ φάκελο παρακολούθησης ασθενών, αλλά και έξυπνη Κάρτα Υγείας επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας, όπως ανέφερε στο συνέδριο για την Υγεία των «Financial Times» ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, X. Σταϊκούρας, ξεκαθάρισε ότι το κονδύλι για τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχει φύγει από το δικό του… ταμείο και βρίσκεται σε αυτό του υπουργείου Υγείας το οποίο ευθύνεται για τις καθυστερήσεις.

Μεταρρύθμιση του ΕΟΦ

Σύμφωνο με τον υπουργό Υγείας, την περίοδο 2012-2020 π χώρα θα προχωρήσει σε δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο τη βιωσιμότητα του ΕΣΎ, ενώ προανήγγειλε μεταρρύθμιση του ΕΟΦ μετατρέποντάς τον σε φορέα αποκλειστικής ευθύνης για την έγκριση και τιμολόγηση φαρμάκων.

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, X. Σταϊκούρας, αφού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι υπάρχει άμεση ανάγκη «εξορθολογισμού λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ» για την οικονομική του εξυγίανση, προέβλεψε ότι π δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα κατέβει στα 1,9 δισ ευρώ το 2015, ενώ φέτος θα κλείσει στα 2,38 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας εξάλλου επανέλαβε ότι το υπουργείο του έχει δώσει στο Υγείας 3,4 εκατ. από το έκτακτο κονδύλι για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες εκ των οποίων: τα 1,9 εκατ. είναι για τον ΕΟΠΥΥ τα 1,7 εκατ. ευρώ είναι για τα χρέη των Ταμείων που συνενώθηκαν σε επόμενο χρόνο και το 1,5 εκατ. είναι για όλα τα δημόσια, πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία.

Οπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, πρόβλημα αποτελεί το θέμα της μειωμένης και προβληματικής εισροής χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία λόγω της ανεργίας και της πληρωμής μειωμένων εισφορών.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Γ. Τούντας, παραδέχτηκε ότι όντως είναι προβληματική n τιμολόγηση και n κατάρτιση της θετικής λίστας και τόνισε για πολλοστή φορά ότι υπάρχει ανάγκη σχεδιασμού εθνικής πολιτικής για το φάρμακο.

ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου