Ν. Λιάσης: γιατί βάζω υποψηφιότητα με τη ΝΙΚΙ – ΙΣΑ

jpegΑγαπητή φίλη και συναδέλφισσα,

Αγαπητέ φίλε και συνάδελφε,

Τις προάλλες εξιστορούσα περιληπτικά την προσωπική μου διαδρομή στο γιο μου επιχειρώντας ενδόμυχα και έναν προσωπικό απολογισμό. Ήταν ένα curriculum vitae πολύ διαφορετικό από αυτά που, τόσο εσείς, όσο κι εγώ, κατά καιρούς χρειάστηκε να υποβάλουμε σε υποψήφιους εργοδότες όταν μας πίεζε η ανάγκη εύρεσης εργασίας.

Του μίλησα για τα παιδικά μου χρόνια στα ορεινά υψίπεδα του Καϊμακτσαλάν, για τις μέρες της θητείας στα γυμνασιακά θρανία της προπαρασκευής για το πανεπιστήμιο, καθώς και για τα χρόνια των σπουδών στην Ιατρική Σχολή.

Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι η στόχευση της σχολής αυτής υπαγορευόταν από πολλούς παράγοντες, από σύνθετες ανάγκες και βαθύτερες επιθυμίες. Ισοδυναμούσε με την εκπλήρωση μιας βαθύτερης προσδοκίας να εκπληρωθεί η ατομική και κοινωνική δικαίωση του περισσού μόχθου που κατέβαλαν τα έντιμα χέρια των παππούδων του σε σκληρές συνθήκες εργασίας. Ήταν η εκπλήρωση της πατρικής επιταγής να σκέφτεσαι και να πράττεις μόνο θετικά για τους άλλους και να χαίρεσαι όταν τους δείχνεις ή τους προσφέρεις το δρόμο της ανακούφισης από αυτό που τους απασχολεί και τους βασανίζει. Ήταν με άλλα λόγια η φυσική κατάληξη ενός ενδοοικογενειακού κώδικα αξιών που εμπνεόταν και συνεχίζει να εμπνέεται από τις αξίες της κοινωνικής προσφοράς και της καθαρής πολιτείας.

Κάποιοι εξακολουθούν να ισχυρίζονται -έτσι τους βολεύει- ότι η γενιά μας μεγάλωσε με μύθους και αναπαρήγαγε μύθους. Οι κώδικες αυτοί, ωστόσο, που άλλοι τους αποκαλούν «μύθους» ήταν που μας πήραν από το χέρι και μας συντρόφεψαν στις προσωπικές, σπουδαστικές και επαγγελματικές αγωνίες. Ακριβά προσωπικά τιμαλφή ανυπολόγιστης αξίας.

Φαντάζομαι ότι το πνεύμα της έστω και περιγραμματικά σκιαγραφημένης αυτής ιστορίας απηχείται και στη δική σας ιστορία που είτε έχετε διηγηθεί, είτε έχετε σκοπό κάποια στιγμή να διηγηθείτε σε δικούς σας ανθρώπους. Θεωρώ λοιπόν ότι ανάμεσα στα μέλη του ιατρικού κόσμου πάντα υπήρχε ένα κοινό πεδίο αναφοράς σε αξίες, εμπειρίες, προτάγματα, αγωνίες, διεκδικήσεις και συναισθήματα. Θεωρώ επίσης ότι αυτός ο κοινός κώδικας αξιών που ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε έχει περιέλθει σήμερα -και περισσότερο από κάθε άλλη φορά- στο στόχαστρο μιας σχεδιασμένης σπίλωσης, μιας περίτεχνα ενορχηστρωμένης κατασυκοφάντησης και μιας άδικης αντιμετώπισης του ιατρικού κόσμου.

Σήμερα και περισσότερο από κάθε άλλη φορά, βιώνουμε τις συνέπειες της κατεστημένης αφοριστικής αντίληψης μιας μερίδας της κοινής γνώμης που η επίσημη πολιτεία σπεύδει υστερόβουλα να προσυπογράψει για να περάσει μέτρα και ρυθμίσεις που απαξιώνουν το λειτούργημα του γιατρού και συνακόλουθα πλήττουν ανεπανόρθωτα την αξία και το πρακτικό περιεχόμενο της δημόσιας υγείας.

Σήμερα και περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι νέοι γιατροί βγάζουν σε πλειστηριασμό τις βαλίτσες με τα νεανικά τους όνειρα για προσωπική προκοπή και κοινωνική προσφορά. Είναι τα ίδια όνειρα που και εμείς κάποτε κουβαλήσαμε στις προσωπικές μας αποσκευές.

Η κρισιμότητα της κατάστασης αυτής με παρακίνησε να αποφασίσω για πρώτη φορά την κάθοδό μου στις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Συμμετέχω στο νικηφόρο υπερκομματικό ψηφοδέλτιο του συνδυασμού ΝΙΚΙ-ΙΣΑ και ζητώ την υποστήριξή σας.

Για να δηλώσουμε σθεναρά την αντίθεσή μας στην υποβάθμιση των δομών της υγείας.
Για να αποτρέψουμε την επιχειρούμενη απαξίωση του ιατρικού κόσμου.
Για να εξαρθρώσουμε τους θύλακες του κομματικού παρεμβατισμού και της δοτής εξουσίας.
Για να εκφράσουμε περήφανα την έμπρακτη υποστήριξή μας στο γιατρό που αγωνίζεται με ελάχιστα μέσα και περισσό φιλότιμο να περιφρουρήσει και να διασώσει την αξία της ζωής.
Για να μην αναγκάζονται οι νέοι συνάδελφοι να ονειρεύονται και να εργάζονται κάτω από ξένους ουρανούς.
Για να μπορούμε να διηγούμαστε την ιστορία μας στους δικούς μας ανθρώπους με περηφάνια.
Για να μη θεωρηθούν αυτά που επιμένουμε να διηγούμαστε «μύθοι» και ίσως ακόμη χειρότερα «παραμύθια».

Νικόλαος Ε. Λιάσης

Ιατρός Ακτινολόγος
Σμήναρχος (Υ.Ι.) E.A.

τ. Διεθυντής Αγγειολογικού Τμήματος – Αγγειολογικού Εργαστηρίου και Τμήματος Υπερήχων του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (251 Γ.Ν.Α.)

Επιστημονικός Διευθυντής Ευρωιατρικής Ελλάδος – Διευθυντής Ευρωιατρικής Ψυχικού

http://www.niki-isa.gr/

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου