‘Ναι’ στα γενόσημα, λένε οι Έλληνες γιατροί

Θετική στη χρήση γενοσήμων φαρμάκων εμφανίζεται η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων γιατρών.

Το 83,2% τα αποδέχονται από άποψη ποιότητας, το 85,9% αποτελεσματικότητας και το 84,7% από άποψη ασφάλειας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη από το συνεργάτη της Σχολής κ. Κώστα Αθανασάκη, σε εκδήλωση, με θέμα ‘Αλήθειες και Ψέματα για τα γενόσημα: Μία απόπειρα επιστημονικής προσέγγισης’.

Ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέδειξε ότι η περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την εισαγωγή γενοσήμων, ανέρχεται στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Εξάρτηση

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος έκανε λόγο για ανάγκη απεξάρτησης από το φάρμακο.

Τα επιχειρήματα που ακούγονται σήμερα κατά των γενοσήμων – είπε – είχαν ακουστεί και σε άλλες χώρες, οι οποίες λάμβαναν με μέτρα που λαμβάνουμε εμείς σήμερα.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου εμφανίστηκε θετικός στη χρήση γενοσήμων, υπό τον όρο ότι πληρούν το τρίπτυχο ασφάλεια – αποτελεσματικότητα – ποιότητα.

Θετικός στη χρήση γενοσήμων είναι και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι οι 75.000 γιατροί έχουν συμβάλει στο πρόβλημα που παρατηρείται με τη λειτουργία του συστήματος Υγείας.

Προϋπολογισμοί

Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κ. Κυριάκος Σουλιώτης ζήτησε να τηρήσουμε – για πρώτη φορά ως κράτος – τους προϋπόλογισμούς.

Αναφερόμενος στις τιμές των φαρμάκων, είπε πως οι παρεμβάσεις στις τιμές έδωσαν ό,τι μπορούσαν να δώσουν.

Τώρα, απαιτείται η καθιέρωση κινήτρων στους γιατρούς και τους ασθενείς.

Δ.Κ

 Πηγή: http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=17842

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου