Νέα υποχώρηση της ζήτησης στα διαγνωστικά κέντρα

a135cd914c2563a1a52a62fd38ff812d_XLΝέα υποχώρηση σημείωσε το 2011 η ζήτηση υπηρεσιών ιδιωτικής πρωτοβάθμιας υγείας, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με τα υψηλά χρέη των δημόσιων ταμείων και κυρίως του ΕΟΠΥΥ, δημιουργούν δυσχέρειες στη λειτουργία του κλάδου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, το 2011 η ζήτηση των υπηρεσιών ιδιωτικής πρωτοβάθμιας υγείας υποχώρησε για δεύτερη συνεχή χρονιά καθώς η οικονομική κρίση και το περιορισμένο εισόδημα των καταναλωτών προκάλεσε μείωση της κίνησης στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και μετατόπιση της ζήτησης στις δημόσιες υπηρεσίες όπου οι χρεώσεις είναι χαμηλότερες.

Ενδεικτικά, ο αριθμός των εργαστηριακών εξετάσεων στις δημόσιες υπηρεσίες το 2011 αυξήθηκε κατά 18%, ενώ οι επισκέψεις στα Κέντρα Υγείας κατά 22%.

Σημειώνεται ακόμη ότι το Φεβρουάριο του 2012 ο ΕΟΠΠΥ υπέγραψε σύμβαση με όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της χώρας, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμένοι του μπορούν να πραγματοποιούν παρακλινικές εξετάσεις με την συμμετοχή ανά εξέταση να αγγίζει το 15%. Παράλληλα, προέβη σε κατάργηση του πλαφόν που ίσχυε μέχρι σήμερα για τον αριθμό των εξετάσεων που πραγματοποιούσε κάθε κέντρο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κύριο πρόβλημα των εταιρειών είναι η μειωμένη ρευστότητα λόγω της καθυστερημένης είσπραξης των οφειλών από τα δημόσια ταμεία και της δυσχερούς πλέον τραπεζικής χρηματοδότησης.

μέσω ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Νέα υποχώρηση της ζήτησης στα διαγνωστικά κέντρα.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου