Νέα «εστία» πολέμου στους κόλπους των γιατρών, με αφορμή το ΕΤΑΑ

Unknown-1«Φωτιές έχει ανάψει» στον ιατρικό κλάδο το πόρισμα-καταπέλτης των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και Υγείας (ΣΕΥΥΠ) για την ταμειακή κατάσταση του ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ) και οι χειρισμοί εκ μέρους του ΠΙΣ και του ΙΣΑ για το θέμα.

Μηνυτήρια αναφορά κατά της Διοίκησης του ΕΤΑΑ και κατά παντός υπευθύνου, κατέθεσε πρόσφατα το ΔΣ του ΙΣΑ, με αφορμή το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και Υγείας (ΣΕΥΥΠ) για το ταμείο των υγειονομικών. Ο έλεγχος των επιθεωρητών έφερε στο φως το «χάος» που επικρατεί στο ΕΤΑΑ, όπου μεταξύ άλλων καταγράφονται: αδυναμία είσπραξης εισφορών από κλινικές, συντάξεις που χορηγούνται αυθημερόν ή με «εντολή προέδρου», απευθείας αναθέσεις, αναδρομικές συμβάσεις για έργα που έχουν γίνει και έλλειψη επαρκούς λογιστικού συστήματος, κ.λπ. Με τη μήνυση που κατέθεσε ο ΙΣΑ, ζητά να διερευνηθεί πλήρως το θέμα και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες.

Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ σημειώνει: «Ήδη από τις αρχές του 2012 ο ΙΣΑ άρχισε να ζητά στοιχεία για την πραγματική ταμειακή θέση του πρώην ταμείου ΤΣΑΥ και σήμερα Τομέα Υγειονομικών του ΕΤΑΑ. Διαπιστώθηκε τότε ότι ουδείς γνωρίζει την ακριβή ταμειακή θέση του. Ο ΙΣΑ προχώρησε τότε στην υποβολή αιτήματος προς τον αρμόδιο Υπουργό για τη συγκρότηση ελεγκτικής επιτροπής για τον έλεγχο της διαχείρισης του Τομέα Υγειονομικών του ΕΤΑΑ κατά την τελευταία πενταετία, αλλά και τα ακριβή οικονομικά στοιχεία του ταμείου μας».

Στο μεταξύ, η αποκάλυψη της άθλιας κατάστασης στην οποία βρίσκεται το ταμείο των υγειονομικών και η μήνυση στην οποία προχώρησε η Διοίκηση του ΙΣΑ, «έβαλε φυτιλιές» και στους κόλπους των γιατρών.

Υπονοούμενα για σοβαρές ευθύνες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το ΕΤΑΑ, αφήνει η παράταξη ΝΙΚΙ-ΙΣΑ. Ειδικότερα, κάνει λόγο για εμφανέστατη απουσία του ΠΙΣ από τις προαναφερόμενες διαδικασίες. Τον καλεί παράλληλα εφόσον εισηγείται στον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΣΑΥ, να προβεί «σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες όπου και αν υπάρχουν» και «να συνταχθεί εμπράκτως με τις ενέργειες του ΙΣΑ και να πράξει τα νόμιμα προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ΤΣΑΥ».

Να χαμηλώσει τους τόνους επιχειρεί από την πλευρά της η Διοίκηση του ΙΣΑ, η οποία τονίζει ότι τα προβλήματα του ταμείου των υγειονομικών δεν θα πρέπει να αποτελούν πεδίο πολιτικής εκμετάλλευσης». Πιο συγκεκριμένα, το ΔΣ του ΙΣΑ σημειώνει πως «με πρόσφατες ανακοινώσεις, όψιμα και βραδυφλεγώς, για λόγους που προφανώς δεν σχετίζονται και δεν αφορούν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ιατρών ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, κάποιοι προσπαθούν να «εκμεταλλευτούν» σωρεία σχετικών δικαστικών, αλλά και εξωδίκων ενεργειών και πρωτοβουλιών της Διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών». Διευκρινίζει, παράλληλα, πως η μήνυση που κατέθεσε πρόσφατα δεν ήταν παρά το φυσικό επακόλουθο μιας σειράς ενεργειών και πρωτοβουλιών που χρονολογούνται τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2012.

Το μόνο βέβαιο είναι ένα: πως η κακοδιαχείριση και η αδιαφάνεια στο ΕΤΑΑ έχει οδηγήσει το ταμείο σε αδιέξοδο με πρόσφατο παράδειγμα την απώλεια πιστοποιητικών προϋπηρεσίας στον Ταμείο, το οποίο εμφάνιζε ως ανασφάλιστους γιατρούς που εργάζονται επί δεκαετίες στο ΕΣΥ. Με δεδομένο, μάλιστα, πως από το 2015 το κράτος δεν εγγυάται για τις συντάξεις του ΤΣΑΥ, οι υγειονομικοί βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα».

Πηγή: virus.com.gr

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου