Νέα εκδοχή του «πλαφόν» στη συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ

Βελτιωμένη εκδοχή του «πλαφόν» στη συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ φέρνει το υπουργείο Υγείας.
 
ΕΘΝΟΣ
 
Σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα και θα αποτελεί προϊόν συμφωνίας του υπουργείου με τους γιατρούς. Η προηγούμενη εκδοχή «πάγωσε» τον περασμένο Μάρτιο με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης τον Απρίλιο.
 
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, αμέσως μετά την αναστολή εφαρμογής του «πλαφόν», η δαπάνη για φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ αυξήθηκε κατά 21 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε έναν μόλις μήνα (τον Απρίλιο) χορηγήθηκαν από τους γιατρούς του Οργανισμού ένα εκατομμύριο περισσότερες συνταγές!
 
Οπως δήλωσε ο υπουργός, υπέρβαση είχε καταγραφεί και τον Μάρτιο που ίσχυε το μέτρο, αλλά ήταν πολύ πιο μικρή (8 εκατομμύρια) σε σχέση με εκείνη του Απριλίου. Με βάση τον προϋπολογισμό, η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ δεν πρέπει να ξεπεράσει φέτος το 1,9 δισ. ευρώ, έναντι 2,37 δισ. το 2013.

Για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη μείωση, το υπουργείο Υγείας είχε θεσμοθετήσει «πλαφόν» το οποίο υποχρέωνε για το 2014 κάθε γιατρό να μην ξεπερνά σε αξία το 80% των συνταγών που είχε χορηγήσει το 2013. Για να μην υπάρξουν προβλήματα κάλυψης των ασφαλισμένων, είχε προηγηθεί μείωση στις τιμές των φαρμάκων.
 
Οι γιατροί είχαν χαρακτηρίσει το μέτρο «αστυνομικό», θεωρώντας ότι έπρεπε να προτιμηθούν οι θεραπευτικές οδηγίες με βάση την πάθηση. Οι δύο μεγαλύτεροι Σύλλογοί τους (Πανελλήνιος και Αθήνας) προσέβαλαν, παράλληλα, δικαστικά το μέτρο.
 
Ακολούθησε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για προσωρινή αναστολή του μέτρου, μέχρι να εκδικαστεί η κύρια προσφυγή των Ιατρικών Συλλόγων. Στην απόφασή του επικαλείται λόγους προστασίας της υγείας των πολιτών.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου