Μόλις τέσσερις γιατροί εφημερεύουν στο Κέντρο Δηλητηριάσεων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εργαζόμενο στο Κέντρο Δηλητηριάσεων, οι οποίοι κάνουν λόγο για πολύ σοβαρές ελλείψεις και δυσλειτουργία του Κέντρου.
Η δραματική έλλειψη γιατρών, θέμα το οποίο έφθασε ακόμη και στη Βουλή, κάνει τους υπεύθυνους να μιλούν για δυσλειτουργία του Κέντρου, το οποίο εξυπηρετεί περιστατικά από όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του κέντρου, Πολυξένη Νέου, εδώ και καιρό αναμένεται η ενίσχυση του Κέντρου με προσωπικό, όπως τους γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας.

«(…) Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Για να καταλάβετε, χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι στο Κέντρο Δηλητηριάσεων αναμένουμε ακόμη προσλήψεις από το 2010 (…) Η πρόσληψη αυτή αφορά σε ένα άτομο. Εμείς ωστόσο για να λειτουργήσουμε πλήρως στις εφημερίες χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλους τρεις. Αυτή τη στιγμή εφημερεύουν μόλις τέσσερις για όλη την Ελλάδα» επισημαίνει η κα Νέου.

Κατά μέσο όρο το Κέντρο Δηλητηριάσεων εξυπηρετεί 98 περιστατικά την ημέρα, ενώ υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος των περιστατικών που αντιμετωπίζονται ετησίως είναι 32.000.

Μάλιστα, αν προσθέσει κανείς και τα τηλεφωνήματα που κάνουν πολίτες για να ρωτήσουν για υπερδοσολογία φαρμάκων τότε ο αριθμός ανεβαίνει στις 40.000!

Φάρμακα, απορρυπαντικά, καλλυντικά, φυτά και μπαταρίες αποτελούν τις κυριότερες ουσίες που προκαλούν δηλητηρίαση.

Οι περισσότερες δηλητηριάσεις προκύπτουν από κατάποση βλαβερής ουσίας και σπανιότερα μέσω αναθυμιάσεων ή επαφής με το δέρμα ή τα μάτια.

Πηγή: εφημερίδα «Karfitsa Weekend»

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου