Μοιράζει μπόνους ο Λοβέρδος;

Σύμφωνα με  πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αποφασίσει να δίνει μηνιαία μπόνους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς οι οποίοι θα επιτυγχάνουν τους στόχους

για συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων σε ποσοστό  που θα αγγίζει το 50%. Αυτό το χρηματικό  κίνητρο  θα δίνεται σε όσους  πιάνουν αυτό  το στόχο και  θα έχει  την μορφή της μηνιαίας αποζημίωσης (επιμίσθιο)  ή θα δίνει  την  δυνατότητα στους γιατρούς να εξετάζουν μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθούν οι υπουργικές και εφαρμοστικές αποφάσεις  ώστε να πάρει σάρκα και οστά η απαίτηση της τρόικας για συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας αλλά και της  χορήγησης γενόσημων φαρμάκων που πρέπει να συνταγογραφούνται   από  τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε ποσοστό  που θα αγγίζει το 50% της συνολικής συνταγογράφησης, από 18,5% και 25% που είναι αντίστοιχα σήμερα.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη προβλέπει  επίσης την εφαρμογή κλειστού  προϋπολογισμού στην ασφαλιστική φαρμακευτική δαπάνη, μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών και φαρμακεμπόρων και περαιτέρω μείωση της τιμής των αντιγράφων και των φαρμάκων των οποίων έχει λήξει η πατέντα. Επιπλέον προβλέπεται :

– Υποχρεωτική αναγραφή από 1/3/2012 της δραστικής ουσίας του φαρμάκου στη συνταγογράφηση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
– Συνταγογράφηση και της δραστικής ουσίας φαρμάκων από γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων από 30/6/2012. Καθορίζονται θεραπευτικές κατηγορίες για τις οποίες θα γράφεται συνταγή μόνο με τη δραστική ουσία των φαρμάκων.
– Δυνατότητα υποκατάστασης του φαρμάκου που αναγράφεται στη συνταγή από το φθηνότερο γενόσημό του από τους φαρμακοποιούς, με συναίνεση του ασφαλισμένου.
– Μειωμένο ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου στη φαρμακευτική περίθαλψη, όταν χορηγείται το φθηνότερο γενόσημο του φαρμάκου που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός.
– Μείωση κατ’ ελάχιστον της τιμής των πρωτότυπων φαρμάκων μετά τη λήξη της πατέντας και των αντιγράφων – γενοσήμων κατά 50% και 60% της τιμής του πρωτοτύπου με πατέντα. Κάθε νέο γενόσημο έχει υποχρεωτικά περαιτέρω μείωση 10%.
– Υποχρεωτική ηλεκτρονική καταχώριση όλων των συνταγών από τα φαρμακεία, ακόμα και όταν είναι χειρογράφως συνταγογραφημένες.
– Καθορισμός ανώτερου ορίου μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υγείας, στον οποίο εντάσσεται η πλειονότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
– Απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων.

 

Πηγή: Υγείαnews

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου