Με διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ απειλούνται οι φαρμακοποιοί, αν δεν δίνουν το φθηνότερο γενόσημο

Με αυστηρές κυρώσεις απειλούν τους φαρμακοποιούς το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν χορηγούν το φθηνότερο γενόσημο!

Onmed.gr

Απόφαση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προβλέπει πως οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν απόθεμα και να χορηγούν το φάρμακο με τη χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία, από τα φάρμακα του θετικού καταλόγου συνταγογραφούμενων προϊόντων.

Σύμφωνα με την απόφαση, όταν εκτελούν τις συνταγές οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν γνωστό στον ασθενή, για κάθε συνταγή συγκεκριμένης δραστικής ουσίας χωριστά, το φάρμακο με την χαμηλότερη τιμή και το ποσό συμμετοχής που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο φάρμακο.

Εάν ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο, πληρώνει τη διαφορά που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και ο φαρμακοποιός υποχρεούται, πριν την εκτέλεση της συνταγής, να ενημερώσει τον ασθενή για το σύνολο της συμμετοχής του και την διαφορά που προκύπτει, εφόσον δεν επιλέγει το φθηνότερο γενόσημο.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής οφείλει να υπογράψει σε ειδικό χώρο επί της συνταγής ότι επιθυμεί να λάβει το ακριβότερο φάρμακο και το γεγονός αυτό θα καταχωρείται επίσης στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, το οποίο θα αναπροσαρμοστεί κατάλληλα από την ΗΔΙΚΑ για να περιλαμβάνει τα ανωτέρω.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο ΕΟΠΥΥ θα ελέγχει κάθε μήνα τα δεδομένα εκτέλεσης συνταγών του κάθε φαρμακοποιού, να προχωρά σε συγκριτικές αναλύσεις στη βάση προκαθορισμένων δεικτών και να επιβάλει κυρώσεις σε φαρμακοποιούς που παραβιάζουν τις προαναφερόμενες διατάξεις.

Οι κυρώσεις θα είναι οι προβλεπόμενες από τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ και θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της σύμβασης συνεργασίας των φαρμακοποιών με τον ΕΟΠΥΥ για χρονικό διάστημα ανάλογο με την παράβαση.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου