Με αργούς ρυθμούς οι πληρωμές για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ

Με πολύ αργούς ρυθμούς οι πληρωμές για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ
Με αργούς ρυθμούς πληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ανέρχονται σε περίπου 838 εκατ. ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους Υγείας. 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης,πριν απο δύο μέρες, οι οφειλές του Οργανισμού από 1η Ιανουαρίου 2012 μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2014, φθάνουν τα 528 εκατ. ευρώ καθώς από το σύνολο των 838 εκατ. θα αφαιρεθούν 310 εκατ. ευρώ που αφορούν σε rebate και claw back α΄ εξαμήνου που δεν έχει μέχρι σήμερα συμψηφιστεί. 
 
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κοντογιάννης με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί ποιες είναι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανά κατηγορία παρόχου υγείας και ποιες οφειλές υπάρχουν σήμερα προς ασφαλισμένους. 

Έτσι, από τα 838 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, τα 26,3 εκατ. ευρώ είναι προς συμβεβλημένους γιατρούς, τα 167 εκατ. ευρώ προς διαγνωστικά, τα 23,5 εκατ. ευρώ για φυσικοθεραπείες, τα 26,3 εκατ. ευρώ προς ΜΤΝ- ΜΧΑ (Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης-Μονάδες Τεχνητού Νεφρού), τα 395,6 εκατ. ευρώ προς φαρμακευτικές εταιρείες, τα 106,3 εκατ. ευρώ προς ιδιωτικές κλινικές, τα 24,2 εκατ. ευρώ προς κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας, τα 36 εκατ. ευρώ είναι προς ψυχιατρικές κλινικές και τα 32,7 εκατ. ευρώ προς φορείς υποστήριξης αναπηρίας. 
 
Ο υπουργός Υγείας αναφέρει ότι ο Οργανισμός αποπληρώνει τις δαπάνες του με «πρόχειρο λογιστικό έλεγχο» στο 90% της αιτούμενης δαπάνης. Ως εκ τούτου, στο παραπάνω συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών περιλαμβάνεται και το εναπομείναν ποσό του 10% το οποίο θα αποδοθεί ύστερα από τελικό έλεγχο και τελική εκκαθάριση. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία αποπληρωμής των παρόχων του Οργανισμού έχει βελτιωθεί σημαντικά μέσω συγκεκριμένων διαρθρωτικών μέτρων, δράσεων και πρωτοβουλιών, αναφέρει ο κ. Βορίδης και παραθέτει στοιχεία για την τρέχουσα εικόνα των πληρωμών. 
 
Προκύπτει ειδικότερα, ότι για Ιατρικές Επισκέψεις έχει πληρωθεί έως και ο μήνας Αύγουστος και οριστικοποιείται ο Σεπτέμβριος, για Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης έχουν πληρωθεί επτά μήνες και είναι σε διαδικασία οριστικοποίησης και ο μήνας Σεπτέμβριος, σε Φυσικοθεραπευτές έχουν πληρωθεί έξι από τους εννιά μήνες και είναι σε διαδικασία οριστικοποίησης και ο μήνας Σεπτέμβριος, σε Φαρμακεία έχει πληρωθεί και ο Ιούλιος, σε Ιδιωτικές Κλινικές, Διαγνωστικά Κέντρα, Εργαστηριακούς Γιατρούς και Κέντρα Αποκατάστασης έχουν πληρωθεί πέντε από τους εννιά μήνες, λόγω των περιορισμών κλειστού προϋπολογισμού και είναι σε διαδικασία οριστικοποίησης και ο Σεπτέμβριος. 
 
ΠΗΓΗ:healthview.gr
 

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου