Μέτρα μείωσης δαπανών στον ΕΟΠΥΥ για κλινικές και διαγνωστικά

Λύση στο έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ θα αναζητήσει η Κυβέρνηση μέσα στις επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες, στην προσπάθεια να αποφύγει την επιδείνωση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.


Η αναδιοργάνωση φαίνεται να στρέφεται κατ΄ αρχήν στην ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων, στην ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών για τη μείωση της προκλητής ζήτησης σε διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλείες.

Σχετικές δηλώσεις έκανε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά από συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε πως ‘’Οπως, πάντα η συνεργασία μας υπήρξε αποδοτική και χρήσιμη. Οι συνομιλητές μας διαπίστωσαν ουσιαστική και σημαντική πρόοδο σε πολλούς τομείς της υγείας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των νοσοκομείων, στις προμήθειες και στις δαπάνες γενικότερα και στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Υπάρχουν βέβαια σημαντικά ακόμη θέματα που πρέπει να εξεταστούν, όπως η αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και το ζήτημα των δαπανών, οι οποίες προκαλούνται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Σ’ αυτό το ζήτημα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις, να υιοθετήσουμε ιδέες ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί έλλειμμα σημαντικό στον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2013’.

Ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι έχουν παρατηρηθεί υπερβάσεις στα διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές, και θα το υπουργείο θα μελετήσει τι μέτρα μπορούν να ληφθούν. Σημείωσε πως η ύφεση φέρνει μειωμένα έσοδα στα ταμεία και οι δαπάνες μεγαλώνουν το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, απαιτώντας περισσότερους πόρους. Και μιλώντας για τα μέτρα, είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχει κερδοσκοπία και προκλητή ζήτηση.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ακόμη περιμένει πρόταση για ανακοστολόγηση των ακριβών εξετάσεων και ότι η κοστολόγηση των εξετάσεων θα πρέπει ‘να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ σε ευρώ’ και όχι ‘ως ποσοστό επί της τιμής της εξέτασης στο εξωτερικό’.

Σε ότι αφορά τα νοσοκομεία, προέβλεψε ότι οι δαπάνες τους θα κλείσουν εντός στόχων στα 2 δις. ευρώ, καθώς οι προμήθειες και λοιπές υπηρεσίες για το πρώτο εξάμηνο είναι κάτω από 1 δις. ευρώ, κατά 65 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, έχει πληρωθεί το 69,6% από το 1,1 δις. ευρώ που αφορούσε ληξιπρόθεσμες οφειλές για προμήθειες μέχρι 31.12.11. Το σύνολο των οφειλών αναμένεται να εξοφληθεί ως τις 31.7.2013.

Εκτίμησε επίσης ότι οι συνενώσεις κλινικών και τμημάτων βρίσκονται σε καλή πορεία, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος καλοκαιριού. Ένα πρόβλημα που ανακύπτει από τις συνενώσεις είναι το πολυδιευθυντικό σχήμα, με το οποίο σύντομα, με την ωρίμαση, όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ θα έχουν βαθμό διευθυντή.

Σε ότι αφορά τα φάρμακα, υπολόγισε ότι βάσει του στόχου των 2,44 δις. ευρώ φαρμακευτικής δαπάνης, το clawback θα υπολογιστεί στα 80-90 εκ. ευρώ, καθώς υπήρξαν υπερβάσεις άνω των 200 εκ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Και προαναγγέλλοντας το νομοσχέδιο για τις ποινές σε όλη την αλυσίδα διακίνησης του φαρμάκου, δήλωσε πως δεν θα υπάρξουν μέτρα για το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών ούτε για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). IATRONET.GR

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου