Κρυφές χρεώσεις στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ!

Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής – VIRUS.COM.GR
 
Προς πρόεδρο ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό: Ιδιωτικό θεραπευτήριο των Αθηνών κερδοσκοπεί σε βάρος των ασφαλισμένων σας. Τους ζητεί επιπλέον χρήματα για να αποθηκεύσει ψηφιακά την εξέτασή τους!
 
 
Για παράδειγμα, όταν επικοινωνούν οι ασφαλισμένοι για να κάνουν μαγνητική τομογραφία με κόστος 235 ευρώ ενημερώνονται ότι χρειάζεται να καταβάλλουν όχι μόνο 35 ευρώ για τη θεσμοθετημένη συμμετοχή τους (15% επί της τιμής), αλλά επιπλέον 35 ευρώ ως αμοιβή για την ψηφιακή αποθήκευση της εξέτασης για χρονικό διάστημα 20 ετών!
 
Ασφαλώς, πρόκειται για ένα ευρηματικό τέχνασμα αύξησης της ρευστότητας του θεραπευτηρίου, το οποίο όπως όλοι οι πάροχοι, έχει πληγεί από τα χαράτσια του ΕΟΠΥΥ (rebates, clawback) και φυσικά έχει να λαμβάνει δεκάδες εκατ. από τα ληξιπρόθεσμα, που ακόμη εξοφλούνται. Ωστόσο, στην πράξη, πρόκειται για στυγνή αφαίμαξη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη σύμβαση, που έχει υπογράψει το εν λόγω θεραπευτήριο με τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να έχει διαθέσιμη την ψηφιακή εικόνα οποιαδήποτε στιγμή το απαιτήσει ο οργανισμός. Δηλαδή, είναι συμβατική υποχρέωση του θεραπευτηρίου να αποθηκεύσει την εξέταση και να την έχει διαθέσιμη στον ΕΟΠΥΥ.
 
Και όχι μόνο αυτό. Από τον Αύγουστο, με βάση τη νέα απόφαση που πέρασε ο Μάκης Βορίδης, οι πάροχοι που διαθέτουν σύστημα διαχείρισης ψηφιακών ιατρικών εικόνων (ονομάζεται PACS) αποζημιώνονται με 5% υψηλότερη τιμή, έναντι εκείνων που δεν έχουν τέτοιο σύστημα.

Με άλλα λόγια, το συγκεκριμένο θεραπευτήριο αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με 5% παραπάνω (ήτοι περίπου 12 ευρώ) για κάθε μαγνητική τομογραφία, σε σχέση με άλλο πάροχο, που δεν έχει το προαναφερόμενο σύγχρονο σύστημα. Σύστημα το οποίο αφορά και την ψηφιακή αποθήκευση της μαγνητικής, για την οποία το θεραπευτήριο ζητεί πρόσθετη αμοιβή 35 ευρώ από τους ασφαλισμένους. 
 
Το καυτό ερώτημα για τον πρόεδρο και το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ είναι απλό: Θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια, ενώ κάποιοι εκμεταλλεύονται απροκάλυπτα τους ανυποψίαστους ασφαλισμένους; Αν δεν αντιδράσουν θα δικαιώσουν όσους πιστεύουν ότι απώτερος σκοπός της κυβέρνησης και του ΕΟΠΥΥ είναι με την πάροΔο του χρόνου όλο και περισσότερες χρεώσεις να πέσουν στους ώμους των πολιτών…

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου