Κλινικές & διαγνωστικά ακυρώνουν τις επισχέσεις προς τον ΕΟΠΥΥ

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απειλής του ΕΟΠΥΥ ότι εφόσον οι πάροχοι προχωρήσουν σε επισχέσεις τότε η διοίκηση του Οργανισμού θα καταγγείλει τις συμβάσεις, Κλινικές και Διαγνωστικά δεν προχωρούν τελικά στην απόφασή τους αυτή. 
 
Οι επισχέσεις θα ξεκινούσαν από σήμερα για τις μεγάλες Κλινικές και από την Τετάρτη για τις Γενικές Κλινικές.
 
Έτσι, ο κλάδος παίρνει πίσω την απόφαση για επίσχεση και θα δέχεται κανονικά τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει και που συνδέονται κυρίως με καθυστερημένες πληρωμές και αυξημένα clawback, τα οποία αποτελούν τεράστιο μπελά και για τον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών και των διαγνωστικών.
 
Να σημειωθεί ότι τον χορό των επισχέσεων είχαν αποφασίσει οι Κλινικές (όσες ανήκουν στη δύναμη του ΣΕΚ –οι μεγάλες δηλαδή που είναι 28 και οι Γενικές Κλινικές που είναι 92– ενώ συμβάσεις έχουν οι 70 και οι 41 ψυχιατρικές). Τα μικρά διαγνωστικά δεν είχαν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην επίσχεση, διότι επιθυμούν διακαώς το πλαφόν.

Τα Κέντρα Αποκατάστασης (τα οποία σε όλη την Ελλάδα ανέρχονται σε 25) θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση την ερχόμενη Πέμπτη και όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να προχωρήσουν και αυτά σε επισχέσεις.
 
Φυσικά, με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, είναι πολύ πιθανόν μια νέα κινητοποίηση να είναι κάπου στην γωνία. Άλλωστε το clawback αποτελεί δραματικό χαράτσι το οποίο απομειώνει σημαντικά τις αποζημιώσεις του κλάδου. Να σημειωθεί ότι οι Κλινικές για νοσηλεία πληρώνουν clawback 40%, τα διαγνωστικά 48% και οι Μονάδες Αιμοκάθαρσης 15,42%.
 
Στην τακτική του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος έχει πολλές φορές επισημάνει ότι «θα πρέπει να πολεμήσουμε το clawback», έχει ταχθεί και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία την περασμένη Παρασκευή, σε ανακοίνωσή της, τόνισε ότι «προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι η κατάργηση του clawback για το 2015. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ επιθυμούν να συνεργαστούν με τους επίσημους φορείς και τα συλλογικά όργανα των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, προς την υιοθέτηση επιμέρους μηχανισμών ελέγχου της υπερβάλλουσας ζήτησης, εξυπηρέτησης και ικανοποίησης των αναγκών των ασφαλισμένων και οικονομικής σταθεροποίησης των παρόχων χωρίς την επιβολή clawback».
 
Την ίδια ώρα, από την πρώτη στιγμή που η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ άκουσε για επισχέσεις, δήλωσε πως η κίνηση αυτή είναι αντισυμβατική και πως στρέφεται κατά των ασφαλισμένων. Όμως οι πάροχοι υγείας εύλογα αναρωτιούνται: ποιος νοιάζεται περισσότερο για τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους και αυτό που αναμένουν τώρα είναι η έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου, όπως ζήτησε άλλωστε και η ίδια η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου