«Κατέρρευσε» το ΑΧΕΠΑ!

4484cda0e2a1bf5b50fe1938e92660a9_LΓράφει: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου

Οι ασθενείς που προσέρχονταν στην εφημερία, περνούσαν από διαλογή και είτε διώχνονταν είτε παραπέμπονταν σε άλλο νοσοκομείο αν η κατάστασή τους ήταν σοβαρή, με αποτέλεσμα απίστευτη ταλαιπωρία αλλά και πιθανό κίνδυνο για την υγεία τους.

Η απερίγραπτη κατάσταση παρατηρήθηκε στα περιστατικά που προσέρχονταν στην Α’ προπαιδευτική παθολογική κλινική του ΑΠΘ στο ΑΧΕΠΑ, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της 5μελούς ΕΙΝΑΠ ΑΧΕΠΑ, Αθανάσιο Σιούλη, η Διοίκηση – για λόγους οικονομίας – έχει δώσει εντολή στους ειδικούς γιατρούς του νοσηλευτικού ιδρύματος να εφημερεύουν συχνά από το σπίτι (on-call). Στο πλαίσιο αυτό, η επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούν οι 18 από τους 25 ειδικευόμενους γιατρούς, διεκδικώντας δεδουλευμένες εφημερίες 3 μηνών, δημιούργησε πρόσθετες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των περιστατικών. Έτσι, η διεύθυνση της κλινικής σε συνεννόηση με την αρμόδια ΥΠΕ αποφάσισαν να γίνεται εκτροπή των σοβαρότερων περιστατικών με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ προς το Γ. Γεννηματάς που συνεφημερεύει.

Την αδυναμία του ΑΧΕΠΑ να εξυπηρετήσει τους ασθενείς κατά την εφημερία της 5ης Μάη, παραδέχεται και ο Διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος, Παναγιώτης Παντελιάδης. Υποστηρίζει, όμως, ότι οι ασθενείς που δεν εξυπηρετήθηκαν στην πραγματικότητα ήταν περιστατικά ρουτίνας που ήρθαν στην εφημερία μετά από συνεννόηση με το προσωπικό για εξετάσεις ή επίσκεψη…

Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς πάντως είναι ότι από την εφημερία του ΑΧΕΠΑ περνούν περί τους 200 ασθενείς κάθε φορά, όπως κι ότι οι δυνατότητες του Γ. Γεννηματά που είναι ένα μικρό νοσοκομείο, είναι περιορισμένες και τα επιπλέον περιστατικά που παραπέμπονται εκτάκτως αναγκαστικά θα «στριμωχτούν».

Βέβαιο, επίσης, είναι ότι το «πετσοκομμένο» πρόγραμμα εφημεριών και η επίσχεση των ειδικευόμενων, θα εντείνουν τις δυσλειτουργίες στο ΑΧΕΠΑ στο εγγύς μέλλον. Είναι ενδεικτικό ότι στην επίσχεση ήδη συμμετέχουν και οι ειδικευόμενοι της νευροχειρουργικής, του ακτινολογικού, της αναισθησιολογίας, της προπαιδευτικής χειρουργικής και της προπαιδευτικής παθολογικής, ενώ την πρόθεσή τους να κατέλθουν σε επίσχεση έχουν δηλώσει και οι ειδικευόμενοι της παιδιατρικής.

Σύμφωνα με τον κ. Σιούλη, πολύ πριν ξεκινήσουν οι επισχέσεις, με αφορμή την τροποποίηση των προγραμμάτων εφημεριών, οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει τόσο τη Διοίκηση του νοσοκομείου όσο και το υπουργείο Υγείας για τις ανασφαλείς συνθήκες λειτουργίας που θα προέκυπταν.

Τις επιπτώσεις για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, από την κατάσταση, επισημαίνουν σε επιστολή τους προς τη Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ, ο πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ Ιατρικού Τμήματος ΑΠΘ καθηγητής, Ιωάννης Νηματούδης, ο πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής ιατρών ΑΧΕΠΑ διευθυντής ΕΣΥ, Αθανάσιος Σιούλης και η πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου καθηγήτρια, Μαρία Χατζηστυλιανού-Σιδηροπούλου.

«Αποτελεί τραγωδία για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα να μην στηρίζονται νοσοκομεία τριτοβάθμιας περίθαλψης, που επί δεκαετίες συνεισφέρουν τα μέγιστα στην εξυπηρέτηση και κάλυψη των ιατρικών ανθρωπίνων αναγκών, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικοκοινωνικής κρίσης με αυξανόμενη την προσέλευση των ασθενών στα δημόσια ιδρύματα», λένε οι γιατροί, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να γίνουν περαιτέρω τροποποιήσεις του προγράμματος εφημεριών.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου