Και οι Ιδιωτικές Κλινικές εναντίον του υπ. Υγείας για την κατηγοριοποίηση

Ένας ακόμη κλάδος – και μάλιστα ισχυρός- εναντιώνεται κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με αφορμή αυτή την φορά το θέμα της κατηγοριοποίησης των Κλινικών, ή με άλλα λόγια, των «αστεριών» τα οποία θα πρέπει στο εξής να φέρουν οι εν λόγω επιχειρήσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση των ξενοδοχείων.

Ο κλάδος των ιδιωτικών Κλινικών – ο οποίος υφίσταται και αυτός τα χαράτσια του clawback και του rebate, τα οποία μάλιστα ανέρχονται στο 52% του τζίρου τους- βρίσκεται αυτή την στιγμή αντιμέτωπος με ένα ακόμη ζήτημα, με την κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων του κλάδου, την ώρα μάλιστα που δεν υπάρχουν αντίστοιχα κριτήρια ούτε καν στην Ευρώπη.
Και βέβαια κάθε άλλο παρά είναι ηθικό και σωστό, να δημιουργήσουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις δικά τους κριτήρια- τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε προκλητή ζήτηση- υπογραμμίζει στο onMed.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, προσθέτοντας ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση, να βασιστούμε στο τι κριτήρια ισχύουν στο εξωτερικό, σε μεγάλες αγορές.
Επίσης, με την λογική της κατηγοριοποίησης που θεσπίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συνεχίζει ο κ. Σαραφιανός, οι μικρές κλινικές θα αναγκαστούν να κλείσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και για την οικονομία και την ώρα που ο κλάδος ήδη υποφέρει από απανωτά χαράτσια. Σήμερα σε όλη την επικράτεια, οι Κλινικές- ανεξαρτήτου μεγέθους- ανέρχονται σε 160, μία κλινική έκλεισε πριν από μερικές ημέρες, ενώ συνολικά την τελευτααία τριετία έχουν βάλει λουκέτο 20 κλινικές, εξαιτίας έλλειψης ρευστότητας. 

Ήδη σε επιστολή που απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, τονίζει ότι «Κατ’ αρχήν είμαστε θετικοί στην κατηγοριοποίηση των Κλινικών, αρκεί να εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και το αδιάβλητο.

Όμως, δεν θα πρέπει εμείς να ανακαλύψουμε κριτήρια και πρότυπα που συντάχτηκαν σε κάποια γραφεία ομίλων των Βορείων Προαστίων, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση και διεθνή αναγνώριση, αλλά σύμφωνα με τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Συμφωνούμε σε πιθανή κατηγοριοποίηση χρησιμοποιώντας κριτήρια, πρότυπα, συντελεστές βαρύτητας, ποσοστά επί της τελικής βαθμολογίας, συνέπειες της βαθμολόγησης, χρησιμοποιώντας μεθόδους Ευρωπαϊκών ή ακόμη και τρίτων χωρών, στις οποίες έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία, προσαρμόζοντας αυτά στα Ελληνικά δεδομένα και δοκιμάζοντας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ενώ παράλληλα θα δώσουμε τα χρονικά περιθώρια στους επιχειρηματίες του κλάδου που το επιθυμούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα σε εύλογο χρονικό διάστημα».
Σε διαφορετική περίπτωση, τονίζει η Ένωση, «τα κριτήρια αυτά θα εκφράζουν προσωπικές επιθυμίες, συμφέροντα και σκοπιμότητες ορισμένων που, στα πλαίσια του μεταξύ μας ανταγωνισμού, επιθυμούν διακαώς την βίαια διακοπή εργασιών της συντριπτικής πλειοψηφίας των Γενικών Κλινικών, μοιράζοντας μεταξύ τους τα «ιμάτια» της οικονομικής πίττας του ΕΟΠΥΥ, με προκλητές δαπάνες και άμεση, μέσα στο 2014, κατακόρυφη υπέρβαση των σχετικών δαπανών νοσοκομειακής περίθαλψης».

Ο κ. Σαραφιανός, υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να πειραματιστούμε με την υγεία του Ελληνικού λαού, σε μία χρονική συγκυρία που τα οικονομικά δεδομένα της Ελληνικής Οικονομίας και φυσικά του ΕΟΠΥΥ δεν επιτρέπουν εφαρμογή μεθόδων πτώχευσης παρόχων, αύξησης της ανεργίας και όχι βέβαια αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ σε καμία χώρα της Ε.Ε. δεν εφαρμόζονται τέτοια συστήματα στις συνεργασίες των Ιδιωτικών Κλινικών με την Κοινωνική Ασφάλιση.
Τέλος η Ένωση, προτάσσει μία σειρά ερωτημάτων της αναφορικά με το θέμα αυτό:
– Ποια είναι η σκοπιμότητα της κατηγοριοποίησης;

Εάν είναι η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αυτή είναι εγγυημένη, διότι όλες οι κλινικές πληρούν τις προδιαγραφές της κείμενης υποχρεωτικής νομοθεσίας, που εγγυάται ασφαλείς υπηρεσίες υγείας και κάθε κλινική ανανεώνει, σε τακτά χρονικά διαστήματα, την Βεβαίωση Καλής Λειτουργίας.
– Από 1-1-2014 ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει ισότιμη κατηγοριοποίηση και των Δημοσίων Νοσοκομείων και αγορά υπηρεσιών από τους παρόχους που προσφέρουν χαμηλότερη τιμή.
– Ο Προϋπολογισμός 2014 του ΕΟΠΥΥ είναι περιορισμένος συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές. Συνεπώς, συμφέρει να αγοράζει φτηνότερα ή με την κατηγοριοποίηση να πληρώνει ακριβότερα, όταν μάλιστα επικαλείστε δήθεν υπέρβαση δαπανών;
– Δεν κατανοώ την υψηλή βαθμολογία για την ύπαρξη εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού, υψηλού κόστους, τις εξετάσεις του οποίου καλύπτει οικονομικά ο ΕΟΠΥΥ, άρα δεν υπάρχει αδυναμία πρόσβασης των ασθενών. Όταν ο επιχειρηματίας προέβαινε στην αγορά του ακριβού εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού σίγουρα είχε καταρτίσει πλάνο απόσβεσης, όχι από τον ΕΟΠΥΥ ή την κοινωνική ασφάλιση, αλλά από την ιδιωτική πληρωμή και την ιδιωτική ασφάλιση.
Άλλωστε μέχρι πρότινος ίσχυαν πληθυσμιακά κριτήρια για την χορήγηση αδειών σκοπιμοτήτων και επιπρόσθετα ποια είναι η σκοπιμότητα αγοράς μηχανημάτων υψηλού κόστους σε περιοχές που οι τοπικές ανάγκες δεν μπορούν να καλύψουν την χρήση τους; Σε κάθε περίπτωση αυξημένη μοριοδοτηση για τον εξοπλισμό θα οδηγήσει άμεσα σε αγορά νέων μηχανημάτων με χρηματοδότηση μέσω των προγραμμάτων JEREMIE και ΤΕΠΙΧ που τρέχουν, σε προκλητή ζήτηση και νέα, πραγματική αυτή τη φορά υπέρβαση δαπανών, όχι μακροπρόθεσμα, αλλά μέσα στο 2014.
– Ο Ξενοδοχειακός εξοπλισμός, η πληρότητα σε εξοπλισμό Διαγνωστικών εργαστηρίων, τα εξωτερικά μας ιατρεία, η ύπαρξη Μ.Ε.Θ., η ωραία θέα των δωματίων μας, είναι στοιχεία που εκτιμώνται από τους συνεργάτες ιατρούς και τους ασθενείς και όχι από την κοινωνική ασφάλιση. Γι΄ αυτό το λόγο επιβαρύνεται οικονομικά ο ασθενής- πελάτης, ανάλογα με τις απαιτήσεις του.

– Κλινικές που δεν θα συγκεντρώσουν την ελάχιστη βαθμολογία των 50 μονάδων θα οδηγηθούν αυτόματα σε διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και συνεπώς σε κλείσιμο;

Έχουμε, έχετε το ΗΘΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ; καταλήγει στην επιστολή της η Ένωση.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου