Ιατρικά Διαγνωστικά: Οχι στον αφανισμό του κλάδου

ONMED.

Το μήνυμα « Θα αντισταθούμε στον αφανισμό μας, δεν θα δεχθούμε ήσυχα τον θάνατό μας» στέλνει ο κλάδος των Διαγνωστικών, υπογραμμίζοντας ότι προχωρούν σε επισχέσεις υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ διότι δεν αντέχει να εργάζεται δωρεάν.


Σκοπός του υπουργείου δεν είναι να συγκρατήσει τις δαπάνες, αλλά να καταστρέψει τους έντιμους παρόχους, επιβραβεύοντας τους κλέφτες, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, προσθέτοντας, ότι «το σύστημα rebate / claw back που επιβάλλεται, όπως επιβάλλεται, ενθαρρύνει την αδιαφάνεια και την προκλητή ζήτηση. Δεν στοχεύει στο να ελέγξει τις δαπάνες και να τιμωρήσει όσους έχουν παρανομήσει, αλλά αντίθετα τιμωρεί τους τίμιους παρόχους. Ο ισοσκελισμένος – δια μέσω του claw back – ισολογισμός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σημαίνει επί της ουσίας ότι θα συνεχιστεί η ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων όπως είναι η θέσπιση διαγνωστικών πρωτοκόλλων και άλλων μέτρων που θα βοηθούσαν στην συγκράτηση των δαπανών. Επίσης, ως τυφλό οριζόντιο μέτρο, ενθαρρύνει τους επιτήδειους σε αθέμιτη και παράνομη αύξηση του κύκλου εργασιών τους, σε ποσοστό ανώτερο του επιβαλλόμενου claw back».

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων και η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,με βάση τα στοιχεία που έχει διαρρεύσει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., συνολικά από την εφαρμογή των μέτρων του rebate και του claw Back το Υπουργείο Υγείας αναζητά επιστροφή δεδουλευμένων αποζημιώσεων για παρακλινικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, οι οποίες για το πρώτο εξάμηνο του 2013 υπερβαίνουν σε ποσοστό το 40%!!!

Και συνεχίζουν:
«Την ίδια στιγμή ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι υπερήμερος στην καταβολή των οφειλομένων του προς τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια έχοντας καταβάλλει προκαταβολές αμοιβών (90%) μέχρι και τον Μάρτιο του 2013, ενώ όφειλε να έχει καταβάλλει μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 βάση της μεταξύ μας συμβάσεως, χωρίς να έχει προβεί σε έλεγχο και εξόφληση του υπόλοιπου 10%. Ταυτόχρονα οφείλει το σύνολο σχεδόν των ληξιπρόθεσμων οφειλών (ετών 2007 έως 31.12.2011) παρότι τα χρήματα υπάρχουν στον Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Αλήθεια, πιστεύει κανένας λογικός άνθρωπος ότι υπάρχει Διαγνωστικό Κέντρο και Εργαστήριο με ποσοστό κέρδους της τάξεως του 40%; Ρωτούν οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει ακόμη, ότι κατά τις επανειλημμένες συναντήσεις που είχε το Συντονιστικό όργανο των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων με τον Υπουργό Υγείας, τονίσαμε την διάθεσή μας να βοηθήσουμε την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, επιβάλλοντας όμως δίκαια μέτρα τα οποία θα στηρίζουν τους ευσυνείδητα εργαζόμενους παρόχους.

«Δεν πρόκειται όμως να δεχθούμε πρόχειρες ρυθμίσεις, οι οποίες καταστρέφουν τους νόμιμους και υγιείς παρόχους».

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου