Θυροξίνη: Έδωσαν σε γενόσημο 8πλάσια τιμή από το πρωτότυπο Τ4!

Από Βασίλη Βενιζέλο – YGEIA360.GR
Άρχισαν τα όργανα μετά από τις επιλεκτικές δραστικές αυξήσεις τιμών τις οποίες προσέφερε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης σε 700 φαρμακευτικά σκευάσματα, με το νέο, «διορθωτικό» δελτίο τιμών φαρμάκων! Τα πρώτα βέλη έρχονται ήδη από την ελληνική φαρμακευιτκή εταιρεία UNI – PHARMA.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία UNI – PHARMA ανακοινώνει την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου τα εξής:
«Μετά την αποστολή του χθεσινού Δελτίου Τύπου της Free Spirit, σχετικά με την κυκλοφορία στη χώρα μας ενός νέου εισαγόμενου αντιγράφου θυροξίνης με τη μορφή soft gel cap, θεωρούμε ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ μας να σας ενημερώσουμε και εμείς με τη σειρά μας, με σκοπό την αποκατάσταση της επιστημονικής αλήθειας και την θεραπευτική προστασία του Έλληνα ασθενή που χρόνια τώρα εμπιστεύεται και επιτυγχάνει τη ρύθμιση του υποθυρεοειδισμού του με το πρωτότυπο φαρμακευτικό προϊόν Τ4 της εταιρείας μας, το οποίο παράγεται εγχωρίως στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις μας.
 
Θεωρούμε ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ μας να σας ενημερώσουμε για το αντίγραφο θυροξίνης που εισάγεται από την Ελβετία και με τις ευλογίες του Υπ. Υγείας παρά τις αντιρρήσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ότι έλαβε την τιμή των 8,5 Ευρώ, η οποία είναι 6πλάσια της τιμής του πρωτοτύπου Τ4 (!) και ζητά κατά αυτόν τον τρόπο, από τον Έλληνα ασθενή να πληρώσει εξολοκλήρου το ποσό αυτό για ένα αντίγραφο, καθώς δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία σε αντίθεση με το πρωτότυπο Τ4, το οποίο είναι στη θετική λίστα αποζημιωνούμενων φαρμάκων.

Κυρίες και Κύριοι, η σκανδαλώδης απαξίωση της ελληνικής παραγωγικότητας και η προσπάθεια συρρίκνωσης με κάθε αθέμιτο μέσο των Ελληνικών Φαρμακοβιομηχανιών, που κατά γενική ομολογία είναι από τα δυνατά χαρτιά της Ελλάδας στον αγώνα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, πρέπει να αντιμετωπιστεί σθεναρά για να μείνει αλώβητο το δικαίωμα μας στην ανάπτυξη.
 
Προς επίρρωση των ανωτέρω είναι στη διάθεσή σας η πρόταση του ΕΟΦ για την τιμολόγηση του αντιγράφου Θυροξίνης με τη μορφή των soft gel cap και η τιμή που έλαβε τελικά στο πρόσφατο δελτίο τιμών παρά το γεγονός ότι είναι αντίγραφο.
 
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι έχουμε προσφύγει στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια για την προάσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος μας να λειτουργούμε και να παράγουμε στην Ελλάδα και ευελπιστούμε ότι θα είστε αρωγοί στην προσπάθεια μας αυτή».
Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση της εταιρείας Free Spirit τονίζονταν τα εξής: «η νέα θυροξίνη soft gel cap παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις μορφές των δισκίων, ιδιαιτέρως για χορήγηση σε ασθενείς που παρουσιάζουν δυσαπορρόφηση εξαιτίας μεταβολών στο PH του στομάχου. Οι μεταβολές αυτές μπορεί να οφείλονται σε κατανάλωση αντιόξινων ή PPIs, λοίμωξη από H. Pylori, κοιλιοκάκη κτλ., καθώς και σε δυσανεξία στη λακτόζη και τη γλουτένη. Οι ανακοινώσεις έγιναν πρόσφατα στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Θυρεοειδούς, που διοργανώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ισπανία. Ο καθηγητής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ Δρ. Murray Ducharme ανέφερε ότι η χορήγηση θυροξίνης σε μορφή soft gel cap σε ασθενείς με χρόνια γαστρεντερικά προβλήματα (μειωμένη γαστρική οξύτητα) θεωρήθηκε αποτελεσματικότερη θεραπεία σε σύγκριση με τα διάφορα δισκία, λόγω του γεγονότος ότι η απορρόφησή της επηρεάστηκε σημαντικά λιγότερο από ό,τι οι μορφές των δισκίων. Επιπλέον, ο Καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης Δρ. Marco Centanni υπογράμμισε ότι ασθενείς με προβλήματα δυσαπορρόφησης της θυροξίνης (χρόνια γαστρίτιδα) στους οποίους κρίθηκε αναγκαία η μείωση της TSH, η δόση της θυροξίνης στην μορφή soft gel cap που τους χορηγήθηκε ήταν μειωμένη κατά 17% σε σύγκριση με την δόση αυτών που έλαβαν θεραπεία με δισκία, για χρονικό διάστημα 18 μηνών. Οι τιμές της TSH όλων των ασθενών στο τέλος της θεραπείας υπήρξαν στατιστικά όμοιες».
 
Από την πλευρά της η Uni Pharma αναφέρει ότι η κυκλοφορία του νέου αντίγραφου θυροξίνης με μορφή soft gel cap, χωρίς κανένα κλινικό όφελος έναντι των πρωτοτύπων και γενοσήμων φαρμακευτικών προϊόντων θυροξίνης με τη μορφή δισκίων που κυκλοφορούν επί σειρά ετών στην Ελλάδα φέρνει νέα χρηματική επιβάρυνση στη θεραπευτική αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού
για τους εξής λόγους:
Α) Οικονομική επιβάρυνση
 
Το αντίγραφο της θυροξίνης soft gel cap έχει σημαντικά μεγαλύτερη τιμή σε σχέση με τις μορφές των δισκίων καθώς του έχει δοθεί από το Υπουργείο Υγείας η τιμή των 8,5 Ευρώ ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είχε λάβει τιμή ίση με το 65% της τιμής του πρωτοτύπου, το οποίο έχει την τιμή των 1,5 Ευρώ. Ειδικότερα θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο το κόστος θεραπείας των πασχόντων από υποθυρεοειδισμό καθώς θα πρέπει να πληρώνουν εξ ολοκλήρου τα 8,5 Ευρώ, αφού το αντίγραφο της θυροξίνης με την μορφή των soft gel cap είναι στην αρνητική λίστα και δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Παράλληλα και παρά το γεγονός ότι ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι το φάρμακο θα πρέπει να είναι με τον ίδιο τρόπο προσβάσιμο σε όλους και σε όλες, δημιουργείται ένα καθεστώς άνισης μεταχείρισης, με ασθενείς δύο ταχυτήτων, που οι μεν θα μπορούν να πληρώσουν το αντίτιμο 8,5 ευρώ ενώ οι δε δεν θα μπορούν, καθώς αντί της συμμετοχής των 0,2 Ευρώ, θα αναγκάζονται να πληρώσουν 8,5 ευρώ για να το αποκτήσουν.
 
Β) Κλινική αποτελεσματικότητα.
 
Στις οδηγίες για την κλινική πρακτική αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμό σε ενήλικες, που εξέδωσαν από κοινού η Ένωση Αμερικάνων Κλινικών Ενδοκρινολόγων με την Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδή με τίτλο «CLINICAL PRACTICE GUIDELINES FOR HYPOTHYROIDISM IN ADULTS: COSPONSORED BY THE AMERICAN ASSOCIATION OF CLINICAL ENDOCRINOLOGISTS AND THE AMERICAN THYROID ASSOCIATION» στο ENDOCRINE PRACTICE Vol. 18, No. 6 November/December 2012 στις σελίδες e15 και e16 αντίστοιχα, αναφέρει χαρακτηριστικά:
 
«The liquicap preparation dissolution profile was the least affected by change in pH. The clinical significance of these findings remains unclear. In more recent, though short term studies, the use of histamine H2 receptor blockers and proton pump inhibitors does not appear to influence clinical measures in L-thyroxine tablet treated patients.»
 
Δηλαδή η χρήση του αντίγραφου θυροξίνης με την μορφή των soft gel δεν έχει καμία σαφή κλινική υπεροχή έναντι των δισκίων θυροξίνης, που τα περισσότερα εξ’ αυτών σημειώνουμε ότι είναι κατάλληλα για χρήση και σε ασθενείς με δυσανεξία στη λακτόζη και τη γλουτένη.
 
Αντίθετα εκτός από την χρηματική επιβάρυνση του ασθενή που πρέπει να πληρώσει μόνος του όλο το ποσό για την αγορά του αντιγράφου, είναι ορατός και ο κίνδυνος της απορρύθμισης του με τη λήψη του αντιγράφου αντί του πρωτοτύπου, λόγω του ότι δεν είναι αποδεδειγμένη η ανταλλαξιμότητα τους. Αυτό σημαίνει όχι μόνο περισσότερα έξοδα και ταλαιπωρία για τον ασθενή που πρέπει να επαναρυθμιστεί αλλά και κίνδυνο της υγείας του λόγω των αποτελεσμάτων της απορύθμισης. Χαρακτηριστικά οι κλινικοί ενδοκρινολόγοι των ΗΠΑ στις οδηγίες που προαναφέρθηκαν, αναφέρουν στη σελίδα e15 ότι «current recommendations encourage the use of a consistent L-thyroxine preparation for individual patients to minimize variability from refill to refill».

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου