Θεσσαλονίκη: Ως και 6,5 μήνες αναμονή για μια εξέταση στα νοσοκομεία!

Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία των Ελλήνων ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Οι λίστες αναμονής για εξέταση σε κάποια τακτικά πρωινά ιατρεία ξεπερνά τους έξι μήνες, ενώ όσοι προσέρχονται στις εφημερίες των νοσοκομείων μπορεί να περιμένουν μέχρι και οκτώ ώρες για να γίνει διάγνωση. Ακόμη και για ένα απλό ράμμα, οι πολίτες που τρέχουν βράδυ στο ΕΣΥ είναι αναγκασμένοι να περιμένουν ώρες ολόκληρες για να εξυπηρετηθούν, καθώς, όπως είναι λογικό, προηγούνται πάντα τα σοβαρά περιστατικά.
Σε καθημερινή βάση, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν τεράστιες ουρές είτε τις πρωινές ώρες είτε τις βραδινές, κατά την εφημερία, τονίζουν τα μέλη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Οι πολίτες που για οικονομικούς λόγους απευθύνονται στο ΕΣΥ βιώνουν ένα γολγοθά μέχρι να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις και οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει, καθώς ολοένα και περισσότεροι Ελληνες στρέφονται στο δημόσιο τομέα υγείας, για να μην πληρώνουν από την τσέπη τους ιδιώτες γιατρούς.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο του 2011 επισκέφτηκαν τα πρωινά ιατρεία των νοσοκομείων όλης της χώρας 550.118 πολίτες, ενώ το 2012 (για το ίδιο χρονικό διάστημα) ο αριθμός αυτός ανέβηκε στους 565.535. Αύξηση σημειώθηκε και στον αριθμό των ασθενών που απευθύνθηκαν στα επείγοντα του ΕΣΥ. Το 2011 στα επείγοντα προσήλθαν 409.290 πολίτες, αριθμός που το 2012 έφτασε στους 425.940.

Εικόνα «ασφυξίας» εμφανίζουν και τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης. Σε κάθε πρωινό ιατρείο μπορεί να περιμένουν 20 και 30 άτομα κάθε ηλικίας, για να εξεταστούν. Οι ασθενείς κρατούν στο χέρι το «μαγικό» χαρτάκι με τον αριθμό προτεραιότητας και κάνουν υπομονή μέχρι να τους φωνάξουν και να έρθει η σειρά τους για την εξέταση.

«Τουλάχιστον 3 με 4 ώρες πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες που απευθύνονται στα τακτικά πρωινά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου »Γ. Παπανικολάου», ενώ υπάρχουν και ασθενείς που έρχονται στο νοσοκομείο στις 8 το πρωί και φεύγουν το μεσημέρι», τονίζει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Γ. Παπανικολάου», Χρήστος Πουργιάζης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλη υπομονή πρέπει να έχουν όσοι επισκέπτονται την παθολογική, την καρδιολογική, την ορθοπεδική και τη χειρουργική κλινική, καθώς εκεί οι αναμονές είναι καθημερινά μεγάλες.

Από τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι στα πρωινά ιατρεία των νοσοκομείων της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας εξετάστηκαν πέρσι (από Ιανουάριο μέχρι και Μάρτιο) 76.745 άτομα, ενώ την προηγούμενη χρονιά οι γιατροί είχαν εξετάσει κατά τις πρωινές ώρες 73.604 ασθενείς. Μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στα πρωινά ιατρεία των νοσοκομείων της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (για το ίδιο χρονικό διάστημα). Το 2012 εξετάστηκαν 103.014 πολίτες, ενώ το 2011 ο αριθμός των ασθενών που είχε επισκεφτεί τα πρωινά ιατρεία είχε ανέλθει σε 92.363.

Λίστες αναμονής

Την ίδια ώρα, οι λίστες αναμονής για τα πρωινά τακτικά ιατρεία έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και υποβάλλουν τους ασθενείς σε τεράστια δοκιμασία. Η αναμονή για κάποιες ειδικότητες είναι πάνω από μισό χρόνο και οι ασθενείς παρακαλούν να μην επιδεινωθεί η υγεία τους μέχρι να εξεταστούν.

Για παράδειγμα, η Θ. Ν., μητέρα δύο παιδιών, προσπάθησε πριν από λίγες μέρες να κλείσει ραντεβού με παιδονευρολόγο για να εξετάσει το κοριτσάκι της που εμφάνισε πρόβλημα υγείας. «Κάλεσα στο ΑΧΕΠΑ και μου είπαν ότι τα ραντεβού είναι κλεισμένα μέχρι τέλος Ιουνίου και ότι πρέπε

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου