Θα παρακρατούν τις συντάξεις των ψυχικά ασθενών!

Από Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή – YGEIA360.GR

Tη νομοθετική ρύθμιση που ήταν σε αναστολή και αφορά την παρακράτηση των συντάξεων των χρόνια ψυχικά πασχόντων από τις διοικήσεις των διαφόρων ιδρυμάτων που νοσηλεύονται, πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Υγείας, με το δικαιολογητικό της κάλυψης μέρους του κόστους της μακροχρόνιας νοσηλεία τους στα ψυχιατρικά ιδρύματα.


Η συγκεκριμένη διάταξη η οποία είχε ψηφιστεί επί Λοβέρδου είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της κοινότητας των λειτουργών ψυχικής υγείας , των συλλόγων για τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών και των οικογενειών τους. Αποτέλεσμα των αντιδράσεων ήταν η μετέπειτα υφυπουργός κ. Φ. Σκοπούλη αρμόδια επί θεμάτων ψυχικής υγείας, να οδηγήσει στην αναστολή της εφαρμογής της παρακράτησης, με την υπόσχεση από την πρώην υφυπουργό ότι θα έφερνε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για την οριστική κατάργησή της.

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείο Υγείας αποφάσισε να προχωρήσει τελικά στην εφαρμογή της διάταξης. Το θέμα έχει αναλάβει η υφυπουργός Υγείας κ. Ζέττα Μακρή, η οποία συναντήθηκε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου με εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών Ψυχικής Υγείας όπου συμφωνήθηκε η άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, με πρώτη συνάντηση την προσεχή Δευτέρα στις 9 το πρωί.

Σε ανακοίνωση της η κ. Μακρή αναφέρει «επιθυμία όλων είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, πάντα με γνώμονα την προστασία της αξιοπρέπειας των ασθενών και παράλληλα με σεβασμό στο δικαίωμα της αυτοδιαχείρισης των ατομικών περιουσιακών τους στοιχείων, όπου υπάρχει το περιθώριο».
Παρόντες στη συνάντηση της Παρασκευής ήταν ο βουλευτής Ιωαννίνων κος Μαντάς Χρήστος και εκπρόσωποι των εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, ενώ συμμετείχε και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας, κυρία Κουλούρη.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου