Η Π.Φ.Υ. ΣΤΙΣ Υ.ΠΕ: ΝΑΙ ΜΕΝ,ΑΛΛΑ…..

Δημήτρης Ν.Πατσάκης,21.11.13
Οι εξαγγελθείσες προθέσεις και πιθανότατα υλοποιήσεις της «αποδέσμευσης» των υπηρεσιών που παρέχονται από τα πάλαι ποτέ Πολυϊατρεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ (πρ.Ι.Κ.Α) και της ένταξης του συνόλου τους, μαζί με τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας, σε ένα νέο φορέα, χωρίς μέχρις στιγμής να υπάρχει κάποιο βασικό σχέδιο οργάνωσης, συναντά- για πολλούς και διαφορετικής αφετηρίας λόγους- ένα θετικό «βήμα».

Η «ένσταση» του υπογράφοντος, αφορά κυρίως στα «dessous» του εγχειρήματος. Κατ’αρχήν, με ποιο Π/Υ θα λειτουργήσει ο θεσμός; Έχοντας υπόψη τις ταμειακές δυσκολίες του νυν Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τις δυσλειτουργίες που επιδρούν αρνητικά, τόσο στην εξόφληση των παρόχων όσο και στον βαθμό ικανοποίησης του κοινού από την «ποιότητα» των παρεχομένων υπηρεσιών, απαιτείται πρωτίστως η grosso modo δέσμευση των αρμοδίων για το ύψος της δαπάνης που προορίζεται για τον νέο φορέα. Αυτά όσο αφορά στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, ανεξάρτητα εάν ανήκουν στον κρατικό ή ιδιωτικό τομέα.

Από την άλλη, επιφυλάξεις εκφράζονται και για το «διοικητικό» μέρος. Σήμερα, η ελλειπέστατη στελέχωση των Υγ/κών Περιφερειών, αδυνατεί να συντονίσει, ελέγξει και κατευθύνει τα Νοσοκομεία και τα σε αυτά ενταγμένα Κέντρα Υγείας προς την ουσιαστική κατεύθυνση που συνοψίζεται στο «δίδυμο»

«Μειωμένες δαπάνες»-«Αύξηση παρεχομένων υπηρεσιών»

με το ίδια ή και αυξημένα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, στο 100% των Υ.Πε. δεν υπάρχει Φαρμακοποιός, προκειμένου να ελέγχει την πορεία εφαρμογής των Π/Υ δαπάνης Φαρμάκων ή/και Υγειονομικού Υλικού. Τα στοιχεία που «διαχειρίζονται» απλώς είναι αντιγραφή των όσων τα Νοσοκομεία τους αποστέλλουν προς ανάρτηση στο ESYnet (αν και αμφισβητείται η ακρίβεια των τελευταίων). Είναι βέβαιο πως κανένας «ΥΠΕάρχης» δεν γνωρίζει σε άμεσο χρόνο τί, πως, πότε και πόσα έχουν πραγματοποιηθεί. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, υπάρχει εικόνα περί «ύπνου του δικαίου», αν και δεν φέρουν ουσιαστικά ευθύνη για το σύνολο των λειτουργιών της περιφέρειας.

Αν, παρόλα αυτά, έχουμε την βεβαιότητα της ικανότητας να «τετραγωνίσουμε τον κύκλο», απλώς επειδή πρέπει να είμαστε αρεστοί στην ηγεσία του Υπ.Υγείας, ενδεχομένως να αναφερόμαστε στην χώρα των «Ελ» και όχι της «φαιδράς πορτοκαλέας».

Βεβαίως, πάντοτε υπάρχουν οι μόνιμοι αντιρρησίες, αρνητές, και φερέλπιδες «ανατροπείς» που επιμελώς αποκρύπτουν από τα μάτια των «μη μυημένων» τις μαγικές λύσεις της μορφής «δωρεάν υγεία», «δικαίωμα του λαού στην ισότιμη πρόσβαση» κ.τ.λ., αμελώντας να ασκήσουν την αυτοκριτική τους για το «χάλι» στο οποίο έχουν περιπέσει τα κατά τα άλλα «αυτοδιαχειριζόμενα» (κοινωνικούς κατά βάση πόρους…) ασφαλιστικά ταμεία τους, αποζημιώνοντας αβρόχοις ποσί αμυγδελεκτομές σε μονόκλινα ιδιωτικών κλινικών, θεωρώντας ενδεχομένως υποτιμητική την παραμονή τους σε –έστω- 4κλινα κρατικών θεραπευτηρίων, με αυτούς για τους οποίους κόπτονται νυχθημερόν……

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου