Η βαθιά κρίση δημιουργεί προϋποθέσεις για έκρηξη της πολυανθεκτικής φυματίωσης…

Η βαθιά κρίση δημιουργεί προϋποθέσεις για έκρηξη της πολυανθεκτικής φυματίωσης...

Οι συνθήκες της βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης οι οποίες σοβούν στη χώρα μας διαμορφώνουν όλες τις ικανές και αναγκαίες προϋποθέσεις για την έκρηξη της πολυανθεκτικής φυματίωσης στο ορατό μέλλον, δηλαδή της φυματίωσης η οποία αντιστέκεται σε όλες τις διαθέσιμες θεραπείες, παρά το γεγονός ότι, προς το παρόν, τα κρούσματα της πολυανθεκτικής φυματίωσης εμφανίζουν μόνον μία ελαφρά αύξηση στην Ελλάδα.

Αυτό τονίζει με έκδηλη ανησυχία στο ygeia360.gr ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός» Γιώργος Μπουλμπασάκος, ο οποίος μας εξηγεί: «Η φυματίωση εμφανίζει πράγματι το τελευταίο χρονικό διάστημα κάποια αύξηση, ιδιαιτέρως σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι μετανάστες και οι φορείς και οι ασθενείς με HIV/AIDS. Το γεγονός ότι αυτές οι ομάδες διαβιούν σε πολύ κακές συνθήκες στέγασης και ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι μετανάστες πλήττονται σκληρά από τις οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας, ενώ αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα το διαρκές κυνηγητό της αστυνομίας, διαμορφώνουν συνθήκες για μη ολοκληρωμένη λήψη της ενδεδειγμένης θεραπείας ή ακόμη και για πρόωρη διακοπή της θεραπείας. Αυτό θα οδηγήσει στο ορατό μέλλον στην εκτόξευση των κρουσμάτων της πολυανθεκτικής φυματίωσης, η οποία πράγματι αφορά κυρίως τέτοιους ασθενείς, οι οποίοι είτε δεν έλαβαν στο παρελθόν θεραπεία είτε έλαβαν λανθασμένη θεραπεία είτε διέκοψαν πρόωρα τη θεραπεία τους».

Σύμφωνα με τα σχετικά επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την Ελλάδα, το 2011 δηλώθηκαν στη χώρα μας 476 κρούσματα φυματίωσης, εκ των οποίων τα 267 (ποσοστό 56,1% του συνόλου) αφορούσαν Έλληνες και τα 203 (42,4%) μετανάστες. Η υψηλότερη επίπτωση της νόσου παρατηρήθηκε στην Αττική, με 5,9 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ το 42,7% των κρουσμάτων σε Έλληνες κατεγράφη στις ηλικίες άνω των 65 ετών και το 75,9% των κρουσμάτων σε μετανάστες κατεγράφη στις ηλικίες των 15 – 44 ετών.

 

 

Περισσότερα τα πραγματικά κρούσματα

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την τελευταία δεκαετία μέχρι το 2012, κατεγράφη πτωτική πορεία στα δηλωμένα κρούσματα φυματίωσης στη χώρα μας, όπως προκύπτει πάντα από τα σχετικά επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όμως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα πραγματικά κρούσματα φυματίωσης στη χώρα μας είναι περισσότερα από τα δηλωθέντα, καθώς οι ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή οι μετανάστες και οι φορείς και οι ασθενείς με HIV/AIDS, σημειώνουν υψηλά ποσοστά πιθανοτήτων να μην προσέλθουν σε υγειονομική μονάδα ενώ πάσχουν από φυματίωση, εξαιτίας είτε της άγνοιας και της αδιαφορίας τους για την υγεία τους είτε του φόβου για τυχόν σύλληψή τους από την αστυνομία, καθώς οι πρώτοι ενδέχεται να στερούνται των προβλεπομένων νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα μας.

 

 

Οι πιο συχνές ερωτήσεις για τη φυματίωση

 

 

– Τι είναι η φυματίωση;

Η φυματίωση είναι μια σοβαρή νόσος που οφείλεται στο βακτηρίδιο Mycobacterium Tuberculosis ή μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Η μετάδοση της νόσου γίνεται αερογενώς με τον βήχα, την ομιλία, το γέλιο, το φτέρνισμα, το τραγούδι ή μετά από στενή επαφή με πάσχοντα.

 

– Τι θα συμβεί αν εισπνεύσω μυκοβακτηρίδια της φυματίωσης;

Ακόμα και αν εισπνευστούν μυκοβακτηρίδια της φυματίωσης δεν είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστεί ενεργή νόσος. Ένα επαρκές αμυντικό σύστημα θα απομονώσει και θα προστατέψει τον ανθρώπινο οργανισμό από τον βάκιλο. Για να εκδηλωθεί πάθηση, είναι απαραίτητες ορισμένες προϋποθέσεις όπως, να υπάρχει αριθμός βακίλων ικανός να προσβάλει τους πνεύμονες και να περιέχει αυξημένο μολυσματικό φορτίο. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι εκτίθενται και τα μικρόβια παραμένουν σε μια «εν υπνώσει» κατάσταση που ονομάζεται λανθάνουσα μορφή φυματίωσης. Τα «εν υπνώσει» μυκοβακτηρίδια μπορούν να μην εξελιχθούν ποτέ σε νόσο ή κάτω από ορισμένες συνθήκες να αναπτύξουν ενεργό μορφή.  

 

– Έχω λανθάνουσα μορφή φυματίωσης, είμαι άρρωστος;

Η λανθάνουσα μορφή φυματίωσης δεν είναι ασθένεια, αλλά ένδειξη προηγούμενης έκθεσης στο μυκοβακτηρίδιο. Δεν είσαι ασθενής, ούτε μεταδίδεις τη νόσο σε κανέναν, απλά «φιλοξενούνται» μέσα σου μυκοβακτηρίδια που πιθανόν να αναπτύξουν λοίμωξη κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής σου.

 

– Γιατί πρέπει να πάρω θεραπεία στη λανθάνουσα μορφή της φυματίωσης;

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα η πιθανότητα εμφάνισης ενεργού φυματίωσης αυξάνεται τα πρώτα δύο έτη από τη διάγνωσης της λανθάνουσας μορφής. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 10% για τα πρώτα δύο έτη και σε 5% για κάθε έτος της υπόλοιπης ζωής. Τα ποσοστά αυξάνονται εάν συντρέχουν λόγοι διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, όπως HIV+, μακροχρόνια λήψη κορτικοστεροειδών, ενεργή κακοήθεια κτλ

 

– Τι είναι ο εμβολιασμός BCG;

Η προφύλαξη των ατόμων που δεν έχουν έρθει σε επαφή με το μυκοβακτηρίδιο γίνεται με τον εμβολιασμό BCG. Συνίσταται από εναιώρημα εξασθενημένων στελεχών του βακίλου φυματίωσης Mycobacterium bovis και γίνεται ενδοδερμικώς στον δελτοειδή.  Υποχρεωτική συνθήκη το αρνητικό αποτέλεσμα της Mantoux πριν τον εμβολιασμό. Οι κυριότερες αντενδείξεις για τη χορήγηση του είναι η ενεργός κακοήθεια, άτομα  με ανοσοκαταστολή ή AIDS, η κύηση, τα εκτεταμένα εγκαύματα, το  έκζεμα και η πυοδερμία.  Στην Ελλάδα κατατάσσεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού και χορηγείται στην ηλικία των 6 ετών.

 

– Έχω εμβολιαστεί με το εμβόλιο BCG πρέπει να κάνω εξετάσεις για φυματίωση;

Το εμβόλιο κατά της φυματίωσης BCG δεν προστατεύει το ίδιο όλους τους ανθρώπινους οργανισμούς. Σε κάποιους δρα λιγότερο αποτελεσματικά με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν ενεργό νόσο.

 

– Έχω αρνητική φυματινοαντίδραση Mantoux. Παρόλα αυτά, είμαι άρρωστος με φυματίωση. Πώς εξηγείται;

Η φυματινοαντίδραση είναι μία από τις δοκιμασίες που διαθέτουν οι ειδικοί για να διαγιγνώσκουν τη νόσο. Τα ιατρικά δεδομένα αναφέρουν ποσοστό που ανέρχεται στο 20% δεν θετικοποιούν ποτέ τη δοκιμασία Mantoux, αλλά πάσχουν από φυματίωση. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται σε κακή τεχνική χορήγησης ή φύλαξης του φιαλιδίου, όπως επίσης σε κακής τεχνικής έκχυσης ή λανθασμένης ερμηνείας του αποτελέσματος από μη εκπαιδευμένο προσωπικό.

 

– Έχω εμβολιαστεί πρόσφατα με BCG και η φυματινοαντίδραση Mantoux είναι θετική. Πώς εξηγείται;

Προηγούμενος πρόσφατος εμβολιασμός με το BCG μπορεί να δημιουργήσει διασταυρούμενη αντίδραση με την δοκιμασία Mantoux και να θεωρεί εσφαλμένα ως θετικό αποτέλεσμα οφειλόμενο σε έκθεση στο μυκοβακτηρίδιο. Η εξέταση εκλογής είναι η τεχνική ανίχνευσης της ιντερφερόνης Quantiferon η οποία δεν επηρεάζεται από το BCG.

 

 

Μαρτυρία ασθενή: S.M., 42 ετών, οικονομικός μετανάστης από το Πακιστάν

 

 

Όταν ήρθα στην Ελλάδα ήμουν ήδη άρρωστος. Είχα χάσει περίπου δέκα κιλά και έβηχα συνέχεια. Έμενα σε ένα σπίτι όπου και πολλοί άλλοι έβηχαν. Παράλληλα, πονούσε πολύ η σπονδυλική μου στήλη και δεν μπορούσα να κουνηθώ. Δεν μπορούσα να δουλέψω καθόλου και σε λίγες μέρες δεν μπορούσα να περπατήσω. Ένα βράδυ αναγκάστηκα από την κούραση να πάω στο νοσοκομείο και εκεί έκανα εισαγωγή σε κλινική για 15 ημέρες. Μετά για να παίρνω τα φάρμακα μου πήγα στο αντιφυματικό τμήμα του νοσοκομείου. Δεν μιλούσα ελληνικά σχεδόν καθόλου και αυτό υπήρξε πάντα πρόβλημα στην επικοινωνία μου. Παρόλα αυτά κάθε φορά που πήγαινα στο αντιφυματικό ιατρείο υπήρχε και μεταφραστής για να μπορέσω να καταλάβω τις οδηγίες των γιατρών και να λύσω τις απορίες μου. Τελείωσα την αγωγή μου χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και τώρα παρακολουθούμαι τακτικά. Είμαι τυχερός που μπορώ να ξαναπερπατώ.

 

Πηγή: Αντιφυματικό Τμήμα του νοσοκομείου της Αθήνας «Σωτηρία»

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου