Η απόλυση προκαλεί ισχυρό ψυχικό πλήγμα στον εργαζόμενο

Η απόλυση προκαλεί ισχυρό ψυχικό πλήγμα στον εργαζόμενο

Παρά το γεγονός ότι η στατιστική ή η αιτιώδης συσχέτιση ανεργίας και αυτοκτονίας στη χώρα μας δεν είναι σαφής, αλλά διαπιστώνεται στις περισσότερες άλλες χώρες, με εξαίρεση τις σκανδιναβικές, οι ψυχίατροι προτείνουν, όταν η οικονομική κρίση επιβάλλει μία επιλογή, να προτιμάται η μείωση του μισθού για τον εργαζόμενο και όχι η απόλυσή του.
Σύμφωνα με όσα τόνισαν μεταξύ άλλων την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου σε συνέντευξη Τύπου ο επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) και πρόεδρος της Παγκοσμίας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας, καθηγητής Ψυχιατρικής Γιώργος Χριστοδούλου, και ο αντιπρόεδρος της ΕΨΕ, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Πλουμπίδης, η απόλυση από την εργασία, πέρα από τις οικονομικές της επιπτώσεις, συνεπάγεται επίσης ένα ταπεινωτικό πλήγμα για τον εργαζόμενο, το οποίο προκύπτει από την μείωση του οικογενειακού και κοινωνικού του status.
Ο Γιώργος Χριστοδούλου ζήτησε, μάλιστα, «να αυτοπεριοριστούμε όσον αφορά τον λόγο περί αυτοκτονίας, γιατί ο επαναλαμβανόμενος λόγος μπορεί να πυροδοτήσει την αυτοκτονία σε άτομα με προδιάθεση», ενώ ο Δημήτρης Πλουμπίδης διεκρίνισε με έμφαση ότι «εκείνο το οποίο παρατηρούμε στη χώρα μας λόγω της κρίσης είναι μόνον μία αύξηση της αυτοκτονικότητας και όχι αύξηση των αυτοκτονιών».
Επίσης, ο Γιώργος Χριστοδούλου χαρακτήρισε ως καταφανώς λανθασμένη τη χρήση του όρου «κατάθλιψη» στην περιγραφή της κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, «γιατί δεν πρόκειται για κατάθλιψη, η οποία είναι μία νοσολογική οντότητα, αλλά για θλίψη, δηλαδή για μία ευεξήγητη αντίδραση, η οποία είναι φυσιολογική, αναμενόμενη και δυνητικά παραγωγική εάν τύχει ορθής διαχείρισης».
Η συνέτευξη Τύπου παραχωρήθηκε με αφορμή του διεθνές συνέδριο με θέμα «Κρίσεις και Καταστροφές. Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις», το οποίο διοργανώνουν η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας, με τη συνεργασία της Ετιαρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής, και θα πραγματοποιηθεί στις 6 – 9 Μαρτίου στην Αθήνα.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου