Η αιθαλομίχλη “έπνιξε” την Αττική

αιθαλομιχΟι χαμηλές θερμοκρασίες και το εορταστικό πνεύμα των ημερών φαίνεται ότι οδήγησαν αρκετούς να ανάψουν τα τζάκια τους το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα να κάνει την εμφάνισή της εκ νέου στην Αττική η αιθαλομίχλη.

Παρόλο που ο καιρός την εορταστική περίοδο είναι καλός στη διάρκεια της ημέρας, τις νύχτες καταγράφονται χαμηλές θερμοκρασίες που επιτρέπουν την εμφάνιση αιθαλομίχληςΤην εμφάνιση της αιθαλομίχλης φαίνεται ότι ευνοούν οι καιρικές συνθήκες και ειδικότερα η άπνοια που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες. Αν και ο καιρός είναι καλός στη διάρκεια της ημέρας, τις νύχτες καταγράφονται χαμηλές θερμοκρασίες το τελευταίο διάστημα.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες τα βράδια, σε συνδυασμό με τις γιορτινές μέρες και κυρίως τη βραδιά της παραμονής των Χριστουγέννων φαίνεται πως οδήγησε πολλούς να ανάψουν το τζάκι για λόγους… θαλπωρής.

Έτσι, σε πολλές περιοχές της Αττικής, τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπέρασαν το όριο συναγερμού, καθώς καταγράφονται συγκεντρώσεις 100 μικρογραμμαρίων/κυβικό μέτρο.

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας έχουν απευθύνει συστάσεις στους πολίτες να περιορίσουν κατά το δυνατόν την άσκοπη χρήση τζακιών, τόσο για περιβαλλοντικούς λόγους, όσο και για λόγους υγείας, ιδίως εκείνων με αναπνευστικά προβλήματα (άσθμα) και καρδιοπάθειες

Συστάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Σε συνέχεια της σημερινής ενημέρωσής μας από το δίκτυο μετρήσεων του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις της ΕΜΥ και τις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10) στο δίκτυο των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του λεκανοπεδίου Αθηνών που λειτουργεί το ΥΠΕΚΑ, εκτιμάται ότι:

Οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις Α.Σ.10 σήμερα και  αύριο  θα κυμανθούν σε μέτρια   έως υψηλά  επίπεδα   (76-100  μg/m3 ).          

Για τους λόγους αυτούς, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει την ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ.3191/14.1.14  εγκύκλιο με συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας ανάλογα με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10) ως ακολούθως:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10: 76-100 μg/m3         

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
 Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
 Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα
Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10: 76-100 μg/m3          

Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση- δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους

 

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου