Ζέττα Μακρή: Είμαστε σε ετοιμότητα για τον ιό του Δυτ. Νείλου, μέτρα για την αιμοδοσία

Ζέττα Μακρή: Είμαστε σε ετοιμότητα για τον ιό του Δυτ. Νείλου, μέτρα για την αιμοδοσία

Ευρεία σύσκεψη για την πορεία της αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας υπό την προεδρία της υφυπουργού Υγείας Ζέττας Μακρή, όπου συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κα Χριστίνα Παπανικολάου, η Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κα Τζένη Κρεμαστινού, ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ, κ. Πάνος Ευσταθίου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στη συνάντηση, ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το θέμα της αιμοδοσίας, καθώς μετά την εμφάνιση κρούσματος στην Ανατολική Αττική πριν δύο ημέρες, θα πρέπει να ελεγχθούν οι φιάλες αίματος από αιμοδότες της περιοχής.
Κατά την συνάντηση η κα Μακρή ενημερώθηκε ότι από το περασμένο φθινόπωρο είχε διαμορφωθεί από το Υπουργείο Υγείας ακριβές σχέδιο για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και την πρόληψη των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω εντομοκτονιών, με ευθύνη των τριών συναρμοδίων Υπουργείων: Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών.
Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας από τον Νοέμβριο του 2012 πραγματοποιήθηκαν σειρά συσκέψεων και ενημερωτικών συναντήσεων με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των κουνουποκτονιών, στη βάση επιδημιολογικών και εντομολογικών δεδομένων, ενώ εκδόθηκαν και λεπτομερείς οδηγίες μέσω εγκυκλίων.
Με αφορμή, δε, την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος από ΙΔΝ στην Αττική, θα πρέπει να τονιστεί, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που μπορούν να μολυνθούν από δείγμα κουνουπιών εμφανίζεται ασυμπτωματική ή με πολύ ήπια συμπτώματα.
Μετά το πέρας της σύσκεψης η Υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι «Το Υπουργείο Υγείας έχει καλύψει απολύτως τον τομέα ευθύνης του, τόσο σε επίπεδο επιστημονικό (μέσω της συστηματικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ), όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Βρισκόμαστε όμως σε ετοιμότητα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκδίδει οδηγίες για πρόσθετα μέτρα προστασίας τα οποία μπορούν να λάβουν τόσο οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και οι ίδιοι οι συμπολίτες μας. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του προς μετάγγιση αίματος, υπάρχει ήδη πρόβλεψη για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου από τα αρμόδια Κέντρα αιμοδοσίας».

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου