Επιστολή ΙΣΘ προς τον Υπουργό Υγείας κ. Μ.Βορίδη

Προς: Υπουργό Υγείας κ. Μ.Βορίδη
 
Κοινοποίηση: Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ
Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας
Ιατρικοί Σύλλογοι 
Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
ΜΜΕ
 
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
 
Επικοινωνούμε μαζί σας με αφορμή την αποστολή των ειδοποιήσεων προς τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς συναδέλφους για την «αρπαγή» (clawback) και την «αναγκαστική έκπτωση» (rebate) επί των δεδουλευμένων αμοιβών τους.
 
Τα δύο αυτά αναγκαστικά μέτρα, που είναι προφανώς ανήθικα, φαίνεται να αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα, καθώς τα όσα πρέπει να γίνουν για να επιτυγχάνεται οικονομία και εκτέλεση κλειστού προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ (πρωτόκολλα, οδηγίες έκδοσης παραπεμπτικών, όρια ανά ασθενή κλπ) δεν ενεργοποιούνται και όσα λίγα περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση της 18/8/2014, πλαφόν ανά πάροχο, δεν εφαρμόζονται. Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο Υγείας ουσιαστικά λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά στον αυτονόητο ανταγωνισμό μεταξύ αυτοαπασχολούμενων ιατρών και μεγάλων εταιρειών. Αυτό σε συνθήκες οικονομικής και διαφαινόμενης πολιτικής κρίσης πέρα από απολύτως άδικο είναι και ατελέσφορο διότι ουσιαστικά ενισχύονται όσοι έχουν την δυνατότητα να υπερεκμεταλλεύονται το σύστημα (τεχνητή ζήτηση, κρυφές χρεώσεις, παραπλανητική διαφήμιση) και βάλλεται η μεσαία επιστημονική τάξη της χώρας μας. Ταυτοχρόνως διατυπώνονται αιτήματα που απροκάλυπτα ζητούν την εφαρμογή του νόμου της ζούγκλας.
 
Ο ιατρικός κόσμος που μέχρι σήμερα έχει στηρίξει με αυταπάρνηση τα κενά του συστήματος προσφέροντας υγεία στους πολίτες, εργαζόμενος και μη αμειβόμενος στο νοσοκομείο, στο εργαστήριο, στο συμβεβλημένο ιατρείο, ζητά της ύστατη ώρα να αποκαταστήσετε δίκαιη συμπεριφορά έναντι όλων των παρόχων του ΕΟΠΥΥ.
 
Ίσο πλαφόν για όλους τους παρόχους.
Επιστημονικά πρωτόκολλα.
Διάκριση κωδικών πληρωμής απεικονιστικών-εργαστηριακών εξετάσεων.
Διαχωρισμός πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας.
Κοινοί κανόνες για όλους.
Αποζημίωση των ασθενών και όχι των ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ.
Και τέλος να υπαχθούν όλοι οι πάροχοι υγείας, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, στους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας.
Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση.
Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
Dr. Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος Νικόλαος Π. Νίτσας
Πλαστικός Χειρουργός Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου