Επανέρχεται η διάταξη Λοβέρδου για τη Δημόσια Υγεία

Την επαναφορά της υγειονομικής διάταξης για την προστασία της δημόσιας υγείας που είχε προωθήσει ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και είχε καταργήσει η τ. Υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, προωθεί ο σημερινός υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μια κίνηση η οποία βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Υπενθυμίζεται πως η διάταξη εκείνη αφορούσε και στη σύλληψη των ιερόδουλων οροθετικών που είχαν συλληφθεί προκαλώντας σημαντικές αντιδράσεις λόγω της δημοσίευσης φωτογραφιών τους.

Όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η Υγειονομική Διάταξη 39Α έχει σκοπό τη θωράκιση της χώρας από απειλές δημόσιας υγείας και δίνει τη δυνατότητα να διενεργούνται παρεμβάσεις που αφορούν από τη μια πλευρά την εμφάνιση των αναδυομένων νοσημάτων σε παγκόσμια κλίμακα, και από την άλλη, παρεμβάσεων σε συμβάντα που οφείλονται σε τοπικά αίτια.

Επίσης, καλύπτει το σύνολο των μεταδοτικών νοσημάτων που αποτελούν ιατρικό επείγον όπως αυτά προσδιορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC).

Υπό αυτή την έννοια η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να καλύψει τη χώρα για το μεσοδιάστημα μέχρι την έκδοση νέας τροποποιημένης διατάξεως θεωρείται επιβεβλημένη».

Τη Δευτέρα συνεδριάζει, με εντολή του Υπουργού Υγείας, κ. Α. Γεωργιάδη, ομάδα εργασίας στην οποία εισηγείται και μετέχει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., για την άμεση έκδοση νέας Υγειονομικής Διάταξης, η οποία θα καλύπτει τυχόν κενά που διαπιστώθηκαν στο πεδίο κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της προηγούμενης υγειονομικής διάταξης και πάντοτε με σεβασμό στις διεθνείς διατάξεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών, με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τις διεθνείς συμβάσεις και πρωτόκολλα περί προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμμετέχει η χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας, άφησε αιχμές κατά της πρώην υφυπουργού Υγείας λέγοντας ότι η «κ. Σκοπούλη καταργώντας και όχι αντικαθιστώντας με νέα, την Υγειονομική Διάταξη Λοβέρδου, προκάλεσε νομικό κενό. Έτσι πρώτα καταργήσαμε την κατάργηση και άμεσα φτιάχνουμε νέα Διάταξη που θα συμπεριλαμβάνει τις παρατηρήσεις των φορέων. Η κα Μακρή και η κα Παπανικολάου συντονίζουν την προσπάθεια για την άμεση υπογραφή της νέας διάταξης. Για να μη γίνονται παρεξηγήσεις»

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου