ΕΟΠΥΥ: ΣΟΚ από το νέο κούρεμα στα εργαστήρια και τις κλινικές ύψους 500 εκ. ευρώ

100513101357_7909Το ποσό των 500 εκατ. ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν στον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα – εργαστήρια και κλινικές. Πρόκειται για μηχανισμό αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων (clawback) οι οποίες έχουν γίνει στις σχετικές δαπάνες του οργανισμού, όπως μεταδίδει το iatronet.gr.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε την Τρίτη ο υπουργός υγείας με την τρόικα.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το μέτρο καλύπτει το άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ στις συγκεκριμένες δαπάνες και πως έγινε αποδεκτό από τους εκπροσώπους της τρόικα.

Χαρακτήρισε άδικο το μέτρο, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό πληρώνουν και αυτοί που έκαναν καλά τη δουλειά τους. Εξήγησε τη σκοπιμότητά του σε συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους των φορέων που θίγονται.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η ατζέντα της συνάντησης περιελάμβανε 4 θέματα: τις υπερβάσεις στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, τη θεσμοθέτηση ποινολογίου για τη διαφθορά στο χώρο της υγείας, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, και τη δυναμική τιμολόγηση των γενόσημων φαρμάκων.

Για τη δυναμική τιμολόγηση παραδέχτηκε ότι θα υπάρχει επίπτωση στις ελληνικές εταιρίες, επισημαίνοντας ότι συμφωνήθηκε παράταση εφαρμογής του μέτρου έως το Σεπτέμβριο, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση.

Ληξιπρόθεσμα

Ο υπουργός υγείας χαρακτήρισε μείζον το θέμα των ληξιπροθέσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους, οι οποίες ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Ανέφερε ότι το στοίχημα για το υπουργείο υγείας είναι να υπάρξει άμεση αποδέσμευση των σχετικών πόρων, προκειμένου να ανακουφιστούν οικονομικά οι πάροχοι και η οικονομία γενικότερα.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου