ΕΟΠΥΥ : Μέσα στους πρώτους 2 μήνες λειτουργίας χρωστά ήδη 280 εκ. ευρώ

Δεν έχει συμπληρώσει δύο μήνες λειτουργίας και δυστυχώς δημιούργησε τρύπα στον προϋπολογισμό που αγγίζει τα 280 εκατ. ευρώ. Δικαιωματικά καταλαμβάνει την πρώτη θέση  στην λίστα με τους κακοπληρωτές με το μέλλον της ενηλικίωσης του προδιαγράφεται ζοφερό.
Αυτή η πρωτιά ανήκει στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος έχει από την 1 Ιανουαρίου την αποκλειστική ευθύνη για την υγειονομική θωράκιση 9 εκατ. ασφαλισμένων του ΙΚΑ, του Δημοσίου, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.

Ο πρόεδρος του νεοσύστατου Οργανισμού Γεράσιμος Βουδούρης, παραδεχόμενος το χρέος που έχει δημιουργηθεί αποδίδει αυτές τι οφειλές στην δραματική μείωση των θέσεων  εργασίας αλλά και στο γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν να καταβάλλουν τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές .
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως όταν τα 4 εκατ. των ασφαλισμένων στο IΚΑ είχαν πέρσι στη διάθεσή τους για την υγειονομική τους περίθαλψη το 1,4% του ΑΕΠ, δηλαδή 3 δια ευρώ, φέτος, τα 9 εκατ. ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ θα έχουν διαθέσιμο για την περίθαλψή τους μόλις το 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή όχι περισσότερο από 1,3 δια ευρώ συν τις ασφαλιστικές εισφορές των Ταμείων. Η μαύρη τρύπα που έχει δημιουργηθεί θα καλυφθεί σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη από την μεταφορά των περιουσιακών  στοιχείων που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εντωμεταξύ,   για να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τους ασφαλισμένους ο Ανδρέας Λοβέρδος δίνει το δικαίωμα στου γιατρούς του ΙΚΑ να δέχονται αντί του ποσού των 10 ευρώ. τα απογεύματα τους ασφαλισμένους στα ιατρεία τους. Η  απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των γιατρών, οι οποίοι μιλούν για «ευτελισμό της ιατρικής λειτουργίας».

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε τέτοιου είδους αποφάσεις», δήλωσε ο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος. «Το να  ορίζεται η αμοιβή της επίσκεψης στον γιατρό σε 10 ευρώ ευτελίζει την ιατρική λειτουργία και υποβαθμίζει την ιατρική περίθαλψη, ενώ οδηγεί τον ασφαλισμένο στο να   πληρώσει τη διαφορά από την τσέπη του. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί δούρειο ίππο στο να κλείσουν τελικά τα ιατρεία και να οδηγηθούν οι γιατροί εκτός υπηρεσιών  Υγείας».

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ακόμη ότι εγκρίθηκε η υπογραφή συμβάσεων με 5.500 γιατρούς, οι οποίοι θα προστεθούν στους περίπου 11.000 γιατρούς που ήδη  είναι συμβεβλημένοι με το ενιαίο Ταμείο.
Στην πρόσληψη των 5.500 γιατρών θα ληφθεί υπόψη και η ηλικία τους, θα προτιμηθούν νέοι γιατροί, ενώ έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη θέσεων παιδιάτρων και παθολόγων στην  περιφέρεια.

 

Πηγή: Ygeianews

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου