ΕΟΠΥΥ: Έρχονται οι νέες περικοπές στον αριθμό των εξετάσεων

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης e-prescription και το αριθμητικό όριο εξετάσεων ανά παραπεμπτικό και ανά κατηγορία θεραπευτικών πράξεων, για κάθε ιατρική ειδικότητα.

Με το νέο σύστημα θα επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός εξετάσεων ανά ασφαλισμένο και ανά 4 ημέρες, ανάλογα με την ειδικότητα του γιατρού και την πάθηση του ασθενούς.

Προκειμένου να αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ τις εξετάσεις, θα πρέπει να έχουν συνταγογραφηθεί από κατάλληλο γιατρό. Δεν μπορεί για παράδειγμα ένας γυναικολόγος να συνταγογραφήσει εξέταση για καρκίνο του προστάτη. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, ο ασφαλισμένος θα ενημερώνεται ότι οι εξετάσεις του δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και θα επωμίζεται ο ίδιος όλο το κόστος τους.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εξετάσεων που μπορεί να συνταγογραφήσει κάθε γιατρός θα περιορίζεται πλέον, ανάλογα με την ειδικότητά τους. Για παράδειγμα ένας ογκολόγος – παθολόγος θα έχει τη δυνατότητα να συνταγογραφήσει έως και 12 εξετάσεις και θα αφορά συγκεκριμένη περίπτωση. Το αντίστοιχο όριο για έναν δερματολόγο θα διαμορφωθεί στις 5 εξετάσεις ανά ασφαλισμένο.

Όσες εξετάσεις υπερβαίνουν τον συγκεκριμένο αριθμό που θα ορίζει το σύστημα του ΗΔΙΚΑ, θα γίνονται δωρεάν σε δημόσια νοσοκομεία ή στο ΠΕΔΥ, χωρίς τη συμμετοχή του ασφαλισμένου, αλλά δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, εφόσον θα διενεργηθούν σε ιδιώτες παρόχους υγείας.

Το οριζόμενο όριο εξετάσεων ανά παραπεμπτικό θα ισχύει για όλα τα παραπεμπτικά που θα εκδοθούν την ίδια ημερομηνία, στον ίδιο ΑΜΚΑ και μέχρι τέσσερις ημερολογιακές ημέρες μετά.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου