Εντονη αντίδραση από ΙΣΠειραιά για αύξηση στα φάρμακα

ONMED 

Εντονη αντίδραση από ΙΣΠ για αύξηση στα φάρμακα
Την έντονη αντίδρασή του για την νέα υπουργική απόφαση με την οποία αυξάνεται από σήμερα η συμμετοχή των ασφαλισμένων εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, σημειώνοντας ότι το φάρμακο χορηγείται με ευθύνη του γιατρού και οι ασθενείς δεν μπορεί να διαχωρίζονται σε έχοντες και μη έχοντες.
Πρόταση του ΙΣΠ είναι ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει το φάρμακο που συνταγογραφεί ο ιατρός -πληρώνοντας μόνο τη νόμιμη συμμετοχή  ανά κατηγορία-  χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση.

Ποιός θα αναλάβει την ευθύνη της μη αποτελεσματικότητας της χορηγούμενης θεραπείας και την ασφάλειά της; ρωτά στην ανακοίνωσή του ΙΣΠ η πρόεδρος κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά, προσθέτοντας:  « Επακόλουθο είναι ότι οι ασθενείς θα πρέπει να ξεχάσουν το τηλέφωνο του ιατρού τους για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει και να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο του Υπουργού Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για την αντιμετώπιση τυχόν αναφυόμενων προβλημάτων».
Με την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης αυτό αντικαθίσταται με απρόβλεπτες συνέπειες για το παρόν και το μέλλον, υπογραμμίζουν οι γιατροί του Πειραιά, τονίζοντας ακόμη, ότι «Έχουμε υποχρέωση όλα τα Θεσμικά Όργανα να αντισταθούμε.  Αλήθεια αυτή η επιβλαβής «οικονομία» που επιβάλλεται,  μήπως αποδειχτεί μπούμερανγκ με αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης ;  Μήπως πρέπει να ξεκινήσει η οικονομία πρώτα από τις δομές (από την περιστολή δαπανών Επιτροπών, Συμβουλίων & Συμβούλων, ταξιδιών εξωτερικού, μελετών, την κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ  κλπ.)  της Δημόσιας Διοίκησης;».
Ουσιαστικά η εφαρμογή της υπ΄ αρ. 82961 Υπουργικής, σύμφωνα με τον ΙΣΠ  σημαίνει :
Να μην χορηγείται το από τον ιατρό υποδεικνυόμενο φάρμακο για την θεραπεία,  το οποίο δόθηκε με βάση το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και τη νοσηρά κατάσταση που έπρεπε να αντιμετωπιστεί.
Να δημιουργείται ηθικό πρόβλημα στον ασθενή και στους συγγενείς του,  με διαχωρισμό του θεραπευτικού σχήματος σε έχοντες και μη έχοντες.  Οι μεν έχοντες να δύνανται να λάβουν το φάρμακο της επιλογής του μόνου υπεύθυνου που είναι ο ιατρός,  οι δε μη έχοντες, επειδή δεν μπορούν να καλύψουν το 100% της διαφοράς της τιμής του υποδεικνυόμενου φαρμάκου από το φθηνότερο φάρμακο της αγοράς,  να αποφασίζεται από τον «πάγκο» του φαρμακείου,  πως θα γίνει η θεραπεία του ασθενή  (παγκόσμια πρωτοτυπία με νομικά επακόλουθα).
Η σύσταση του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά προς τους ασθενείς για την ασφάλειά τους και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους είναι μία :  «Λαμβάνετε την φαρμακευτική αγωγή που συνέστησε ο ιατρός σας.  Ουδεμία ευθύνη φέρει ο ιατρός σε περίπτωση αλλαγής του φαρμάκου». 

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου