Ελλείψεις φαρμάκων καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

φαρμακα2-702x336“Πήγα στο φαρμακείο να πάρω το εμβόλιο που μου έγραψε ο γιατρός για το παιδί και δεν υπήρχε πουθενά. Ήταν το πολυδύναμο εμβόλιο που έπρεπε να γίνει» .Η Μαρία Παπαδοπούλου εξιστορεί την ταλαιπωρία που πέρασε προκειμένου να βρεί εμβόλιο για τον 18 μηνών γιο της. «Χρειάστηκε να πάω σε πάνω από 5 φαρμακεία ,δεν υπήρχε πουθενά. Τελικά το βρήκε μια φαρμακοποιός από.. γειτονικό νομό» αναφέρει.
Δεν είναι μόνο τα παιδικά εμβόλια που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων .Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κώστας Λουράντος, τα ράφια των φαρμακείων έχουν αδειάσει από πολλά φάρμακα.
«Οι φαρμακαποθήκες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση των φαρμακοποιών. Επίσης, καταγράφονται περιπτώσεις μειωμένης ανταπόκρισης των εταιρειών στη ζήτηση των αποθηκών» ανέφερε ο κ. Λουράντος, επιχειρώντας να εξηγήσει το χρόνιο πια πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά της χώρας μας.
Μπορεί όπως είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών να υπόσχονται ότι θα βρουν τα φάρμακα σε διάστημα μιας εβδομάδας αλλά ο ασθενής, όπως είπε ,δεν μπορεί να περιμένει «. Το φάρμακο ο πολίτης σε όλο τον κόσμο το χρειάζεται την στιγμή της θεραπείας του και ακόμη και η παροδική έλλειψη που έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα συνιστά ανθρωπιστική, υγειονομική και κοινωνική κρίση» , είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λουράντος.

Ποια φάρμακα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων

Ο εκπρόσωπος των φαρμακοποιών παρέθεσε στοιχεία από μεγάλη φαρμακαποθήκη, που όπως είπε δεν κάνει παράλληλες εξαγωγές στο εξωτερικό, για να αποδείξει την χαμηλή ανταπόκριση των φαρμακευτικών εταιρειών στα αιτήματα για τροφοδοσία με φάρμακα.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι για το ορμονικό σκεύασμα mimpara, ζητήθηκαν 5.000 τεμάχια και η εταιρεία (Amgen) απέστειλε μόλις 134 τεμάχια!
Εμπλοκή στην τροφοδοσία κατήγγειλε για αρκετά και ευπώλητα φάρμακα της εταιρίας Astrazeneca. Ανέφερε το αντιϋπερτασικό atacand για το οποίο η φαρμακαποθήκη ζήτησε 150.000 τεμάχια και έλαβε το λιγότερα από το 1/3, για την ακρίβεια 45.000 τεμάχια, το crestor για τη χοληστερίνη για το οποίο ζητήθηκαν 350.000 τεμάχια και δόθηκε το 1/5, περίπου 76.070 συσκευασίες και το pulmicort για αναπνευστικές παθήσεις (ζητήθηκαν 80.000 και δόθηκαν 14.811. Επίσης, το βρογχοδιασταλτικό oxez turbo για το οποίο ζητήθηκαν 30.000 και δόθηκαν 1.754 τεμάχια.
Ακόμη, έλλειψη κατήγγειλε για το spiriva caps της Boehringer Ingelheim Pharma που χορηγείται σε αναπνευστικά νοσήματα, για το οποίο ζητήθηκαν 100.000 και δόθηκαν 37.322, καθώς και για το αντιπηκτικό clexan της εταιρίας Sanofi με τη φαρμακαποθήκη να λαμβάνει το 1/ 10 των 70.000 τεμαχίων που είχε ζητήσει.

Έλλειψη διαπιστώνεται και για δύο φάρμακα της Pfizer, το lyrica για την επιληψία – η φαρμακαποθήκη ζήτησε 45.000 και έλαβε 13.285- και το αντικαταθλιπτικό zoloft για το οποίο ζητήθηκαν 95.000 και δόθηκαν 42.197 τεμάχια.
Επίσης, πρόβλημα υπάρχει για το mirapexin της Boehringer Ingelheim Pharma που δίδεται σε ασθενείς με Πάρκινσον, καθώς ζητήθηκαν 15.000 κομμάτια και δόθηκαν 1.429. Στην ίδια «μαύρη λίστα» μπαίνει με βάση τα στοιχεία του ΠΦΣ, το αντιβιοτικό fucidin της Leo για το οποίο ζητήθηκαν 180.000 τεμάχια και δόθηκαν 46.399. Τον κατάλογο ολοκληρώνει το αντιδιαβητικό σκεύασμα januvia της Merck, με την εταιρία να δίνει 31.238 τεμάχια σε σύνολο 80.000 που είχαν παραγγελθεί.
Φρόσω Βαρβάρα

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου