Εκτός ελέγχου τα διαγνωστικά στον ΕΟΠΥΥ

Ανατρέπει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς η δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ.

Παρά το ότι μειώθηκαν σημαντικά οι τιμές στις αξονικές τομογραφίες και στις περισσότερες δαπανηρές εξετάσεις, τα ποσά που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ αυξάνονται διαρκώς. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά, το 2012 η δαπάνη ήταν περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

Με τις μειώσεις των τιμών που έγιναν, η εκτίμηση ήταν ότι η δαπάνη θα περιοριζόταν φέτος στα 240 εκατομμύρια. Με βάση τα στοιχεία τετραμήνου, ωστόσο, φαίνεται ότι – όχι μόνον δεν θα επιτευχθεί ο στόχος – αλλά η δαπάνη θα σημειώσει αύξηση σε σχέση με το 2012 και θα ανέλθει στα 330 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους.


Ευθύνη

Ο κ. Σαλμάς, πάντως, επιρρίπτει την ευθύνη στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και διαβεβαιώνει ότι η αυξητική τάση δεν θα συνεχιστεί.

Όπως ανέφερε την Πέμπτη, θα υπάρξουν μέτρα ανάσχεσης της δαπάνης και μεταξύ αυτών εξετάζονται η καθιέρωση υποχρεωτικής έκπτωσης από τα διαγνωστικά κέντρα (rebate) ή ορισμού ανώτατου αριθμού εξετάσεων (πλαφόν).

Η τήρηση των στόχων αποτελεί επίκαιρο χαρακτήρα και λόγω της επικείμενης έλευσης των κλιμακίων της τρόικας, στα μέσα του μήνα.

Δ.Κ.

www.iatronet.gr

 

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου