Εκταμίευση 108 εκατ. ευρώ για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Εκταμίευση 108 εκατ. ευρώ για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥΑθήνα

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με τον προέδρο του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό, έλαβε την διαβεβαίωση ότι εντός 10 ημερών, θα εκταμιευθούν προς τους ιατρούς 108.000.000 ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Δ.Σ. του ΠΙΣ στις 12:00 το μεσημέρι, με τον κ. Κοντό και στις 14:00 με τον υφυπουργό Υγείας Αντώνιο Μπέζα για να συζητηθούν τα χρονοδιαγράμματα εξόφλησης όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι 31.12.2011), καθώς και των τρεχουσών οφειλών προς παρόχους υγείας μέχρι σήμερα. Επίσης θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν στην λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, των ιατρών και της περίθαλψης γενικά.

Απεργούν γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στηρίζει την 24ωρη πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 24 Ιουλίου, την οποία έχουν προκηρύξει από κοινού η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Υπενθυμίζει δε ότι, είναι σαφείς οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ και έχουν κατατεθεί από το ΔΣ στο υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με τη λειτουργία των νοσοκομείων. 

«Καμία νοσοκομειακή κλίνη δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά πρέπει να διενεργηθεί αξιολόγηση κάθε υγειονομικής μονάδος και να προχωρήσουν ρεαλιστικές μετατροπές ορισμένων από αυτές (π.χ. σε κέντρα αποκατάστασης, τραυματιολογικά κέντρα, εξειδικευμένα κέντρα κ.λπ. σε περιφερειακές δομές). Οι συγχωνεύσεις πρέπει να αφορούν μόνον το διοικητικό επίπεδο», υποστηρίζει ο ΠΙΣ. 

Συγκεκριμένα, ο ΠΙΣ ζητεί: 

  • Πλήρωση των κενών θέσεων των ιατρών ΕΣΥ (6.000 περίπου) και προσλήψεις μονίμου ιατρικού προσωπικού.
  • Κατάργηση του θεσμού των επικουρικών ιατρών, ενίσχυση της στελέχωσης των Κέντρων Υγείας με κατάργηση στην πράξη του θεσμού του αγροτικού ιατρού.
  • Κατάργηση του θεσμού των ιατρών με μπλοκάκι στο ΕΣΥ.
  • Πλήρωση θέσεων νοσηλευτικού-παραϊατρικού, (22.000 περίπου) τεχνικού, βοηθητικού και διοικητικού προσωπικού.
  • Αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών υγείας.
  • Υγειονομικός χάρτης ολοκληρωμένος και με απεικόνιση της πραγματικότητας δομών και υπηρεσιών, για ουσιαστική συμβολή στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. 
  • Ενίσχυση και όχι περικοπές σε μονάδες υγείας νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών, με ιατρικό προσωπικό ειδικοτήτων «πρώτης γραμμής», χειρουργούς, νευροχειρουργούς, καρδιολόγους, κ.λπ., ώστε να είναι εφικτή η παροχή υπηρεσιών υγείας, ιδίως τη θερινή περίοδο, όπου ο πληθυσμός αυξάνει σημαντικά.Τέλος, ο ΠΙΣ ζητά οι εφημερίες των ιατρών να πληρώνονται άμεσα και τα προγράμματα εφημέρευσης να είναι ασφαλή. Όσον αφορά τα Νοσοκομεία, τα οποία σήμερα υφίστανται μεγάλη επιβάρυνση, λόγω της αυξημένης προσέλευσης ασθενών, ζητά να ενισχυθεί με κάθε τρόπο η λειτουργία τους και οι προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό. 
health.in.gr

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου