ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ; — Εμμανουήλ Πολυζόπουλος, ψυχίατρος

Παρόλο που για το μείζον θέμα αναγραφής της δραστικής ουσίας που έχει ανακύψει έχω εμπεριστατωμένη άποψη, αυτή δεν είναι της παρούσης.Δηλώνω όμως κάθετα αντίθετος σε κάθε αντικατάσταση συνταγογραφούμενου από ιατρό σκευάσματος.Θέτω υπ’ όψιν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με αριθμό 266 & 267/1987. Η απόφαση εξεδόθη την 18η/5/1989: http://oami.europa.eu/en/mark/aspects/pdf/c-266-87.pdf . Πάνω σε αυτήν την απόφαση βασίστηκε πρόσφατα (2011) Ιταλικό Δικαστήριο της Απουλίας που εκδίκασε υπόθεση που μοιάζει με το θέμα που έχει ανακύψει με την αντικατάσταση φαρμάκων στην Ελλάδα και που δημοσιεύεται στο blog IATROI

http://iatroi.blog.com/2011/12/20/Σημαντική-απόφαση-της-Ιταλικής-Δικαι/

Σε εποχές που τα συνδικαλιστικά όργανα ψάχνουν να βρουν τρόπους να αποτρέψουν την αντικατάσταση φαρμάκου από άλλα ουσιωδώς όμοια σκευάσματα από τους φαρμακοποιούς, αυτή η απόφαση μπορεί να είναι χρήσιμη και πάντως ίσως πολύ αποτελεσματικότερη από εναποθέσεις σφραγίδας με αποποίηση ευθυνών του ιατρού σε περιπτώσεις αντικατάστασης του φαρμάκου.

Θα πρότεινα σε όσους έχουν σχέσεις με τα συνδικαλιστικά όργανα, να προωθήσουν την παρούσα νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις Νομικές Υπηρεσίες των Συλλόγων, ώστε να τις αξιοποιήσουν αν αυτό είναι δυνατόν.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου