Εγκαταλείπουν τους ιδιώτες για τον ΕΟΠΥΥ λόγω κρίσης

Η οικονομική κρίση στρέφει ολοένα και περισσότερους πολίτες στις δομές δημόσιας υγείας και την ίδια στιγμή μειώνεται δραματικά το ποσοστό εκείνων που καταφεύγουν σε ιδιώτες. Έτσι το ποσοστό εκείνων που δεν επισκέπτονται ιδιωτικό γιατρό αυξήθηκε στο 26,1% από 3,2%, ενώ η επισκεψιμότητα στα ιδιωτικά ιατρεία μειώθηκε από 50,8% σε 32,7%. Την ίδια στιγμή μεγάλη μερίδα ασθενών (65,9%) έκαναν χρήση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 38,5%.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία to the point για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) στο διάστημα 19-24 Απριλίου 2013 σε δείγμα 1004 πολιτών του νομού Θεσσαλονίκης.

Σε σύγκριση με πέρυσι η επισκεψιμότητα στα ιδιωτικά ιατρεία μειώθηκε από 50,8% σε 32,7%, στα νοσοκομεία από 42,3% σε 22,6%, στο ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ από 28,9% σε 21,9%, στα Κέντρα Υγείας από 15,7% σε 10,1% και στα ιδιωτικά πολυϊατρεία από 12,3% σε 8,3%. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του ποσοστού αυτών που δεν επισκέπτονται ιδιωτικό γιατρό από 3,2% σε 26,1%. Μια μεγάλη μερίδα ασθενών (65,9%) έκαναν χρήση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο (38,5%). Παρατηρείται επίσης μια μείωση των θετικών γνωμών σχετικά με την παροχή υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ από 54,7% πέρσι σε 47,4% φέτος. Δυσαρεστημένοι δηλώνουν έξι στους δέκα (59,9%) Θεσσαλονικείς από την παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Ένα ποσοστό 37,2% ζητά ιατρική περίθαλψη μόνο όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν 43,3% και μόνο το 8,5% κάνει τσεκάπ σε σταθερή ετήσια βάση (πέρσι 9,9%).

Όσον αφορά το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας το 41,5% πιστεύει ότι έχει αυξηθεί, το 24% ότι έχει μείνει το ίδιο, το 23,7% ότι έχει ελαττωθεί, ενώ το 10,8% απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

“Πρέπει να γίνει λοιπόν κατανοητό από όλους μας ότι η κοινωνία δεν ικανοποιείται από την παροχή υγείας με το σημερινό μοντέλο όπως είναι δομημένο σήμερα στη χώρα μας” ανέφερε κατά τη διάρκεια παρουσίασης των στοιχείων της έρευνας ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Δημήτρης Τσάμης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η αύξηση του κόστους για την επίσκεψη και τις εξετάσεις στα νοσοκομεία έχει επιφέρει μείωση των επισκέψεων σε αυτά.

“Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτό μακροπρόθεσμα θα έχει αντίκτυπο σε δείκτες υγείας της χώρας μας όπως ο μέσος όρος ζωής η αύξηση της εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων λόγω κακής πρόληψης κλπ. Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά ιατρεία που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση και την ανεργία τα μηνύματα δεν είναι καλά, καθώς όλο και μειώνεται ο αριθμός των ασθενών που επιλέγουν ιδιώτες γιατρούς για τη θεραπεία τους. Επίσης θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας ότι ο ευχαριστημένος ασθενής ακόμη και σήμερα, παρ΄ όλη την εξάπλωση των ηλεκτρονικών μέσων πληροφόρησης και επικοινωνίας, παραμένει ο καλύτερος τρόπος «διαφήμισης» ενός ιδιωτικού ιατρείου. Η σύμβαση του ιδιώτη γιατρού βλέπουμε να παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή των ασθενών, αλλά προβληματίζει ιδιαίτερα το ότι το 1/3 των ασθενών δεν είναι ικανοποιημένοι από την παροχή υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ” πρόσθεσε ο κ Τσάμης.

Πηγή:ΑΜΠΕ

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου