Δωρεά καρδιάς από βρέφος 16 μηνών

Δωρεά καρδιάς από βρέφος 16 μηνών

Μόλις 16 μηνών ήταν ο Απόλλωνας, που μέσα από το θάνατό του χάρισε ζωή. Το άτυχο βρέφος κατέληξε χθες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ρίου Πατρών και η μεγαλόψυχη απόφαση των γονιών του Απόλλωνα για τη δωρεά οργάνων του παιδιού τους αποδείχθηκε σωτήρια για ένα άλλο αγοράκι, ηλικίας 18 μηνών, στο Τορίνο της Ιταλίας, το οποίο χρειαζόταν επειγόντως μόσχευμα καρδιάς, για να μπορέσει να επιβιώσει.
Οι ιατροί της ΜΕΘ του Π.Γ.Ν. Πατρών, μετά τη διαπίστωση του θανάτου του βρέφους, επικοινώνησαν άμεσα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο μεταμόσχευσης από τόσο μικρό ηλικιακά δότη. Ο ΕΟΜ, σε συνεργασία με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία, αναζητώντας ταυτόχρονα κατάλληλους μικρούς λήπτες σε όλη την Ευρώπη, ξεκίνησε τη διαδικασία της δωρεάς.

Ύστερα από μια ολονύχτια επιχείρηση, η «γέφυρα ζωής» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία συντονίστηκε με επιτυχία από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων σε συνεργασία με τους ιατρούς της ΜΕΘ του νοσοκομείου Πατρών και την ομάδα των χειρουργών, που προσήλθε από το Τορίνο.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του αεροδρομίου Αράξου, που παρέτειναν τη λειτουργία τους και αντιμετώπισαν άμεσα τεχνικά προβλήματα και δυσχέρειες, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η προσγείωση του αεροσκάφους με την ομάδα των ιατρών από το Τορίνο.

Ο Εντατικολόγος – Υπεύθυνος της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου κ. Ανδρέας Ηλιάδης δήλωσε: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους γονείς του μικρού Απόλλωνα που απλόχερα αποφάσισαν να δωρίσουν χθες την καρδιά του για να σωθεί ένα άλλο παιδάκι στην Ιταλία.
Να ευχαριστήσω, επίσης, τη συντονιστική ομάδα του ΕΟΜ, που με υπευθυνότητα και αγάπη συντόνισαν την διαδικασία, καθώς και το ΕΚΑΒ Πάτρας και ειδικά το Διευθυντή του, κ. Μπαράκο για την άμεση διάθεση των ασθενοφόρων για τη μεταφορά των οργάνων αλλά και των ιατρών από και προς το αεροδρόμιο του Αράξου.
Εμείς, τέλος, εδώ στην εντατική παίδων, δηλώνουμε απλοί στρατιώτες, πάντα πρόθυμοι στην προσπάθεια για ζωή μέσα από τον θάνατο».

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου