Δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για αντιμετώπιση των κρουσμάτων ελονοσίας στη χώρα

Δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για αντιμετώπιση των κρουσμάτων ελονοσίας στη χώρα

Το 1974 οι υγειονομικές αρχές της χώρας κατάφεραν να εκριζώσουν την ελονοσία μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946–1960). Ωστόσο, κρούσματα ελονοσίας από το πλασμώδιο vivax με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης εμφανίστηκαν ξανά στη χώρα το 2009 στη περιοχή του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, ενώ σποραδικά κρούσματα έχουν εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας (Ανατολική Αττική, Βοιωτία, Καρδίτσα, Ξάνθη). Η επανεμφάνιση της νόσου έθεσε σε συναγερμό το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν συγκεκριμένες δράσεις με ορίζοντα το 2015.

Στην πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για τα κρούσματα ελονοσίας που καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο το 2010, αναφέρεται ότι:
– Ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου ανήλθε στα 216 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 174 εκατομμύρια (81%) ήταν στην Αφρική.
– Καταγράφηκαν 655.000 θάνατοι, εκ των οποίων 91% ήταν στην Αφρική. Το 86% των θανάτων αφορούσε παιδιά μικρότερα των 5 ετών.
– Η εκτιμώμενη παγκόσμια επίπτωση έχει μειωθεί κατά 17% από το 2000 καθώς επίσης και η θνησιμότητα έχει μειωθεί κατά 26%.
– Αντοχή στα παράγωγα της αρτεμισίνης έχει αναφερθεί σε αυξανόμενο αριθμό χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.
– Αντοχή στα πυρεθροειδή (συστατικό των εντομοκτόνων) έχει αναφερθεί σε 27 χώρες στην Αφρική και 41 χώρες παγκοσμίως.
– Αν δε γίνει σωστή διαχείριση της αντοχής, είναι δυνατόν μελλοντικά να απειληθεί ο έλεγχος της ελονοσίας.
Από την άλλη πλευρά, στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου των Νόσων για τα κρούσματα ελονοσίας που καταγράφηκαν στις χώρες που ανήκουν στην περιοχή της Ευρώπης κατά το έτος 2010 σημειώνεται ότι:
– Το ποσοστό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ελονοσίας παραμένει σταθερό περίπου σε 1 περιστατικό ανά 100.000 κατοίκους. Το 99,5% των κρουσμάτων αφορά εισαγόμενα κρούσματα, η πλειονότητα των οποίων αναφέρονται από τη Γαλλία και την Αγγλία (χώρες με στενούς δεσμούς με ενδημικές χώρες).
– Κρούσματα χωρίς πρόσφατο ιστορικό ταξιδίου έχουν καταγραφεί σποραδικά τα τελευταία χρόνια.
– Η επίπτωση της ελονοσίας είναι σχεδόν διπλάσια στους άντρες απ’ ότι στις γυναίκες (1,19 και 0,56 ανά 100.000 αντιστοίχως).
– Η ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών είχε τα υψηλότερα ποσοστά (1,37 ανά 100.000, 1,84 σε άντρες και 0,83 σε γυναίκες).

Δράσεις 2011 & 2012: Το ΚΕΕΛΠΝΟ μετά από τη δήλωση κάθε κρούσματος ελονοσίας χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημική χώρα, προχωρεί στις παρακάτω ενέργειες:
α) Ενημέρωση της ιεραρχίας του υπουργείου Υγείας
β) Ενημέρωση της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας στην εκάστοτε Περιφέρεια,
γ) Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κλινικών γιατρών της περιοχής (γενικό νοσοκομείο- ΚΥ- ιδιώτες ιατροί) για την έγκαιρη διάγνωση και ενδεικνυόμενη θεραπεία της ελονοσίας,
δ) Ενημέρωση της Ομάδας Εργασίας για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών από νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές.
ε) Συνεργασία με το ΕΚΕΑ για την επικοινωνία των μέτρων ασφάλειας του αίματος προς τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας. Επιπρόσθετα, το ΚΕΕΛΠΝΟ τόσο το 2011, όσο και το 2012 χρηματοδότησε μελέτες εντομολογικής επιτήρησης, με στόχο τη χαρτογράφηση των ειδών των κουνουπιών και των χώρων αναπαραγωγής τους. Τέλος, το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με Ευρωπαϊκά και Διεθνή Κέντρα Δημόσιας Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την αξιολόγηση κινδύνου για τη χώρα μας και για την Ευρώπη γενικότερα.

Αντιμετώπιση της ελονοσίας 2012-2015: Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς ανέπτυξε Σχέδιο Δράσης για τον Έλεγχο της Ελονοσίας στην Ελλάδα 2012-2015. Ο κύριος στόχος του Σχεδίου αυτού είναι η αποφυγή επανεγκατάστασης της νόσου στην Ελλάδα με συντονισμένες δράσεις, οι οποίες θα αναπτυχθούν συστηματικά τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Το Σεπτέμβριο 2012 το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε επίσης την ανάπτυξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση της Ελονοσίας, το οποίο βρίσκεται σε τελευταίο στάδιο υπογραφής. Με το τέλος της περιόδου μετάδοσης της ελονοσίας για το 2011, το ΚΕΕΛΠΝΟ συγκέντρωσε πληροφορίες σε σχέση με κλιματολογικά, οικολογικά, κοινωνικά και ιστορικά δεδομένα αναφορικά με την ελονοσία για τη δημιουργία εργαλείου αξιολόγησης κινδύνου με σκοπό την βέλτιστη προετοιμασία για το 2012, η οποία επικαιροποιήθηκε για το 2013.

Οι δράσεις αντιμετώπισης της ελονοσίας στην Ελλάδα σύμφωνα με το παρόν Σχέδιο γίνονται στο πλαίσιο των παρακάτω αξόνων:
– Ενίσχυση επιδημιολογικής επιτήρησης ελονοσίας.
– Ενίσχυση εργαστηριακής διάγνωσης ελονοσίας.
– Κατάλληλη κλινική αντιμετώπιση ελονοσίας.
– Δράσεις επικοινωνίας.
-Επιτήρηση -έλεγχος διαβιβαστών ελονοσίας, σε συνεργασία με τη τοπική αυτοδιοίκηση.
– Διατομεακός συντονισμός και συνεργασία.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου