Διεθνής ανησυχία από το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης Α Η7Ν9.

Διεθνής ανησυχία από το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης Α Η7Ν9.

Ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλεί η εμφάνιση ενός νέου στελέχους του τύπου Α του ιού της γρίπης των πτηνών (Α Η7Ν9).
Ο ιός έχει προσβάλει τρεις ανθρώπους στην Κίνα, εκ των οποίων οι δύο έχασαν τη ζωή τους, ενώ μία γυναίκα νοσηλευεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Παράλληλα, διερευνάται και ο θάνατος ενός 55χρονου, αν οφείλεται ή όχι στον νέο ιό της γρίπης.

Οι τρεις ασθενείς εμφάνισαν οξύ εμπύρετο βήχα και άλλα συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Μετά από 5 με 7 ημέρες, οι ασθενείς ανέπτυξαν σοβαρή πνευμονία η οποία γρήγορα εξελίχθηκε σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ενημέρωσαν για τον εντοπισμό του νέου στελέχους του ιού της γρίπης την Κυριακή 31 Μαρτίου.
Από τη γενετική ανάλυση που έγινε στο Κέντρο Αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που εδρεύει στο αντίστοιχο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (CDC) της Κίνας, διαπιστώθηκε πως πρόκειται για νέο στέλεχος του ιού της γρίπης, στο οποίο έχει γίνει ανασυνδυασμός γονιδίων από δύο άλλα στελέχη γρίπης των πτηνών και ειδικότερα τα στελέχη Α(Η7Ν9) και Α(Η9Ν2).

Παρόμοια στελέχη γρίπης δεν έχουν εμφανιστεί άλλη φορά. «Το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών είναι διαφορετικός από τον γνωστό ιό γρίπης των πτηνών Α (Η5Ν1) ο οποίος εμφανίζει μεγάλη θνητότητα. Η έως τώρα ανάλυση του νέου στελέχους δείχνει πως μάλλον δεν εμφανίζει αντοχή στα αντι-ιικάφάρμακα και ίσως να μην σχετίζεται με υψηλή παθογένεια στα πουλερικά», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

 

Παγκόσμιος Συναγερμός

Ο εντοπισμός νέου στελέχους του τύπου Α του ιού της γρίπης των πτηνών «… είναι σημαντικό συμβάν Δημόσιας Υγείας που εγείρει διεθνή ανησυχία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού ΚΕΕΛΠΝΟ (European CDC). Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου στην Ευρώπη είναι χαμηλός, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο.

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ καλούν τους γιατρούς (κλινικούς και εργαστηριακούς) να περιλαμβάνουν στην διαφορική τους διάγνωση την πιθανότητα της νέας γρίπης των πτηνών σε ασθενείς που έχουν παραμείνει τις τελευταίες δέκα μέρες στην Κίνα και προσέρχονται στο νοσοκομείο με σοβαρή αναπνευστική νόσο. Αυτή η οδηγία δεν αλλάζει τη σύσταση για την αναγκαία επαγρύπνηση για τον ιό Α(Η5Ν1) και άλλα στελέχη γρίπης από ζώα ή πτηνά που προκαλούν σοβαρή νόσο στον άνθρωπο και κυκλοφορούν στη Κίνα ή και σε άλλες χώρες.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί παρόμοιο περιστατικό θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ , και να αποσταλεί δείγμα για εργαστηριακή επιβεβαίωση σε ένα από τα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς για τη γρίπη.

Επίσης, οι κλινικοί γιατροί υποχρεούνται σε παρόμοια περιστατικά να τηρούν τα μέτρα ελέγχου λοιμώξεων ώστε να αποφευχθεί η πιθανή διασπορά του ιού στο υγειονομικό προσωπικό αλλά και στους ασθενείς των νοσοκομείων.

Οι δε αρμόδιοι των Εθνικών Εργαστηρίων Αναφοράς Γρίπης πρέπει να αναφέρουν οποιοδήποτε μη τυποποιημένο στέλεχος του τύπου Α της γρίπης τόσο στο ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και στο συνεργαζόμενο εργαστήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων προσωπικής υγιεινής. Επιπρόσθετα ασθενείς οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση επιπλοκών από την γρίπη και εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού θα πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια ώστε να ξεκινούν εγκαίρως την απαιτούμενη θεραπεία.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου