ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΘ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

κουρουμπλης-ισθ-660x495Την Κυριακή 26 Απριλίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Υπουργού Υγείας κ. Κουρουμπλή στον ΙΣΘ.

Κατά την επίσκεψη αυτή δόθηκε η ευκαιρία τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΘ να θέσουν στον υπουργό μια σειρά θεμάτων που απασχολούν το Ιατρικό σώμα.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΘ κ. Εξαδάκτυλος και τα μέλη του αναφέρθηκαν στα προβλήματα των Νοσοκομειακών Γιατρών, των Γιατρών του ΠΕΔΥ και των ελευθεροεπαγγελματιών κλινικών και εργαστηριακών καθώς και των Νέων γιατρών.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ ανέφερε ότι αυτή την περίοδο πάσχουν και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας της υγείας.

Επισήμανε το αίτημα των γιατρών για την απαγόρευση χορήγησης φαρμάκων χωρίς συνταγή.

Είπε ακόμα ότι το ΕΣΥ πρέπει να αιμοδοτηθεί από νέους γιατρούς άμεσα και η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης πρέπει επιτέλους να σταματήσει και ζήτησε από τον υπουργό να γίνει αρωγός στην προσπάθεια του ΙΣΘ και του Δήμου Θεσσαλονίκης για την δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην πόλη μας σε οικόπεδο που ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας. Ζήτησε ακόμα την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται κάθε μήνα για την πληρωμή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ.

Ζήτησε την αλλαγή και επικαιροποίηση του ΠΔ 84/2001 και αναφέρθηκε στους κινδύνους που δημιουργούνται στην δημόσια υγεία από την δυνατότητα που παρέχεται σε κάποιον μη γιατρό να λειτουργεί ιατρείο έχοντας υπαλλήλους γιατρούς, κάτι που αποτελεί άλλη μια παγκόσμια Ελληνική πρωτοτυπία.Tόνισε επίσης την ανάγκη θέσπισης της κάρτας υγείας του ασθενούς.

Τέλος αναφέρθηκε στη αναγκαιότητα το νέο ΕΣΠΑ να στηρίξει την άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής.

Στις ελλείψεις προσωπικού και δυσκολία ομαλής λειτουργίας των Ιατρείων του ΠΕΔΥ αναφέρθηκε ο ΓΓ του ΙΣΘ κ. Νίτσας. Ένα χρόνο μετά την ίδρυση του ΠΕΔΥ τα ιατρεία παραμένουν υποστελεχωμένα τα εργαστήρια δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα οι ασθενείς να βιώνουν καθημερινή ταλαιπωρία. Οι πολλαπλές εργασιακές σχέσεις των γιατρών που υπηρετούν στο ΠΕΔΥ πρέπει να ταχτοποιηθούν άμεσα και ζήτησε οι κρίσεις και η ένταξη των γιατρών ΠΑΑ στο καθεστώς του ΕΣΥ να ολοκληρωθούν. Τέλος ο κ. Νίτσας αναφέρθηκε στην προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για επαναπρόσληψη των 2500 απολυμένων γιατρών του πρώην ΕΟΠΥΥ και ζήτησε την υλοποίηση της.

Η αντιπρόεδρος του ΙΣΘ κ. Χατζηδημητρίου αναφέρθηκε στα προβλήματα των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών οι οποίοι στηρίζουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ειδικότερα ζήτησε: 1.την κατάργηση του clawback, 2.την απόσυρση της υποχρέωσης των εργαστηριακών για σύμβαση με Ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες, ανέφερε δε το τραγελαφικό γεγονός ότι οι ΙΕΕ για τον έλεγχο του έτους 2013 ακολουθούν – βάσει οδηγιών ΕΟΠΥΥ-τις διατάξεις του 2014!! 3. Την εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς παρόχους διότι η μη εξόφληση καθιστά την λειτουργία των εργαστηρίων αδύνατη και 4.την επιτακτική ανάγκη της υπογραφής συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ όλων των γιατρών που επιθυμούν να συμβληθούν με τον οργανισμό.

Τέλος το μέλος του ΔΣ κ. Κλώνος αναφέρθηκε στην χαμηλής ποιότητας εκπαίδευση των νέων γιατρών και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ειδικευόμενοι γιατροί, καθώς οι αμοιβές των εφημεριών τους, που αποτελούν το 50% του συνολικού μισθού τους, καθυστερούν να πληρωθούν επί μήνες.

Ο υπουργός ευχαρίστησε τον ΙΣΘ για τις παρατηρήσεις και υποσχέθηκε να τις λάβει σοβαρά υπόψη στον σχεδιασμό των μελλοντικών δράσεων του Υπουργείου Υγείας.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου