Δελτίο Τύπου ΠΑΣΙΔΙΚ – Άγνοια ή Διαπλοκή;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2013


Άγνοια ή Διαπλοκή;


Κατά τις επανειλημμένες συναντήσεις, του Προεδρείου του Συνδέσμου μας, με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του τονίζαμε πάντοτε την πάγια θέση μας περί κατάργησης των αδειών σκοπιμότητας ιατρικών μηχανημάτων ιοντιζουσών ακτινοβολιών, γνωστοποιώντας του το αδιαφανές της διαδικασίας και την στρέβλωση που προκαλείται στην αγορά. Ο Υπουργός μας επανέλαβε ότι αντιλαμβάνεται το αίτημα και μας ζήτησε να βοηθήσουμε καταρτίζοντας σχέδιο υπουργικής αποφάσεως. Στην συνάντησή μας στις 17.9.2013, του παραδώσαμε σχέδιο υπουργικής αποφάσεως προτείνοντάς του μια ολοκληρωμένη πρόταση ρύθμισης του κλάδου με γνώμονα την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, την διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, την προστασία του κοινού και των ασθενών και εν τέλει την μείωση του λειτουργικού μας κόστους με αντίστοιχη μείωση της γραφειοκρατίας. Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε στην συνάντηση τον σύμβουλό του κ. Αθανάσιο Πλεύρη ο οποίος και παρέλαβε το σχέδιο, ενημερώνοντας μας ότι θα επικοινωνήσει μαζί μας σύντομα για διευκρινήσεις – παρατηρήσεις.


Αντ’ αυτού, δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμ. 92211/ 4 Οκτωβρίου 2013 Απόφαση του Υπουργού Υγείας με την οποία καταργούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια κατά την διαδικασία εκδόσεως άδειας σκοπιμότητας εγκατάστασης ιατρικών μηχανημάτων. Δηλαδή ο κ. Γεωργιάδης κατήργησε την μοναδική αντικειμενικά μετρήσιμη προϋπόθεση για την έκδοση άδειας σκοπιμότητας διατηρώντας τόσο την ύπαρξη της όσο και ενισχύοντας την απόλυτη πλέον διακριτική ευχέρεια της 9μελούς επιτροπής που τις χορηγεί. Πλέον τα κριτήρια είναι η «βιωσιμότητα» του φορέα, η «επάρκεια» των υποδομών, η «ποιότητα» του εξοπλισμού, η «επιστημονική επάρκεια» του προσωπικού και άλλα αντίστοιχα μη μετρήσιμα κριτήρια. Επί της ουσίας, ο κ. Γεωργιάδης παρέδωσε στην απόλυτη και υποκειμενική διακριτική ευχέρεια εννέα (9) ανθρώπων την εγκατάσταση οποιουδήποτε σημαντικού ιατρικού μηχανήματος σε όλη την χώρα.

Τα μέλη μας ένιωσαν μια ανατριχίλα ενθυμούμενα το μακρινό παρελθόν και τις μέρες όπου η έκδοση άδειας σκοπιμότητας ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις πεδίο ελεεινής συναλλαγής και ωμού εκβιασμού από τους έχοντες την απόλυτη διακριτική ευχέρεια στην έκδοση των αδειών.

Τι θα εμποδίζει κάποιους να χρησιμοποιήσουν την διακριτική τους ευχέρεια προς δικό τους όφελος; Μήπως οι λεκτικές κορώνες του κ. Γεωργιάδη; Γιατί ο κ. Γεωργιάδης καταργεί το μοναδικό μετρήσιμο κριτήριο; Γιατί διαψεύδει τον εαυτό του;

Φοβούμαστε ότι η κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων και η διατήρηση των υπολοίπων υποκειμενικών κριτηρίων, μπορεί να οδηγήσει στις σκοτεινότερες των ημερών του κλάδου.

Είναι άγνοια;
Θυμίζουμε μόνο στον Υπουργό Υγείας το αρχαίο ρητό : Αρχή άνδρα δείκνυσι


Ο Πρόεδρος               Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Βουγιούκας   Ιωάννης Καραμηνάς

Ιατρός Ακτινολόγος     Βιοχημικός

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου