Γιατροί κατά Άδωνι για τις απολύσεις στον ΕΟΠΥΥ! «Άλλα μας έλεγες»!

Δε θα δεχθούμε καμία απόλυση γιατρού επισημαίνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι μετά τις νέες δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος επεσήμανε ότι όποιος θα περισσέψει μετά την αξιολόγηση του φορέα, θα δει την πόρτα εξόδου από το σύστημα. Άλλα μας έλεγες το πρωί, δηλώνουν οι εκπρόσωποι των γιατρων. 
 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου – IATROPEDIA
 
Με κατηγορίες κατά του υπουργού Υγείας περί έλλειψης φερεγγυότητας αλλά και για άλλες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις το πρωί και άλλες το βράδυ απαντούν οι εκπρόσωποι του ιατρικού σώματος στις δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος άφησε πλέον ορθάνοικτη την… πόρτα για απολύσεις μετά την αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ. 
 
«Αυτούς που χρειαζόμαστε, τους κρατάμε. Αυτούς που δε χρειαζόμαστε, δε μπορούμε να τους πληρώνουμε» απεφάνθη ο κ.Γεωργιάδης βγάζοντας από τα …ρούχα τους τους γιατρούς.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος μιλά για ηγεσία χωρίς φερεγγυότητα και συμπληρώνει:
 
«Μόλις νωρίτερα το μεσημέρι ο Υπουργός Υγείας κος Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στους εκπροσώπους των Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Ιατρών ΕΟΠΥΥ πως “δεν ισχύουν οι απολύσεις ιατρών του ΕΟΠΥΥ που προβλήθηκαν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τις προηγούμενες ημέρες και πως το οποιοδήποτε Σχέδιο που θα εφαρμοστεί θα συζητηθεί πρωτίστως με τα θεσμικά όργανα του ιατρικού κλάδου”. 
Λίγες ώρες μετά την σαφή αυτή δήλωση, είδαμε με έκπληξή μας πως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να απολυθούν ιατροί του ΕΟΠΥΥ μετά την διαδικασία αξιολόγησης των Μονάδων Υγείας του Οργανισμού. 
 
Είναι τουλάχιστον οδυνηρό να μην αντιλαμβάνεται ο κος Υπουργός, πως, με τις σημερινές του δηλώσεις – δηλώσεις που αναιρούν δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει προ ολίγων εβδομάδων στους εκπροσώπους του ΠΙΣ λέγοντας τότε χαρακτηριστικά πως “κανείς ιατρός δεν πρόκειται να απολυθεί και καμία μονάδα του ΕΟΠΥΥ δεν θα κλείσει”, προκαλεί σύγχυση σε ιατρούς και ασθενείς και δημιουργεί την αίσθηση μίας ηγεσίας χωρίς φερεγγυότητα, χωρίς πρόγραμμα και με μόνη επιδίωξη να είναι η ικανοποίηση των αριθμών που οι δανειστές μας επιβάλλουν.»
 
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Μ.Βλασταράκος
 
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας Γιώργος Πατούλης ο οποίος νωρίτερα είχε εκδώσει και σχετική καθησυχαστική ανακοίνωση δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μετά την πρωινή συνάντηση του Προέδρου του ΙΣΑ Γιώργου Πατούλη με τον Υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και τη δέσμευση του ίδιου του Υπουργού στον ΙΣΑ ότι οι γιατροί των Μονάδων ΕΟΠΥΥ δε θα απολυθούν, ακολούθησε ΝΕΑ δήλωση του κ.Γεωργιάδη, λίγες ώρες μετά, περί «αξιολόγησης» των γιατρών και παραμονής στο σύστημα «όσων χρειαζόμαστε. Αυτούς που δε χρειαζόμαστε, δε μπορούμε να τους πληρώνουμε» όπως είπε.
 
Ο ΙΣΑ δηλώνει ευθαρσώς ότι ο Ιατρικός Κόσμος, αλλά και οι Ασθενείς Πολίτες, δε θα ανεχθούν καμία απόλυση, ούτε στην Πρωτοβάθμια ούτε στη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, διότι υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις, όχι μόνο στις άγονες γραμμές της χώρας μας, αλλά και στον αστικό πληθυσμό, τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο».
 
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης
 
Στο ίδιος μήκος κύματος και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Βαρβάρα Ανεμοδουρά η οποία ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού αλλά τουλάχιστον και μία συγνώμη από τον Άδωνι Γεωργιάδη: «Επιτέλους οι υπουργοί θα πρέπει να τηρούν τα λόγια τους και τις υποσχέσεις τους. Όταν φύγαμε από το γραφείο του μας είπε ότι δε θα υπάρχει θέμα απολύσεων και ότι θα προβεί μάλιστα σε δημόσια διάψευση για τις φήμες. Επίσης το Σάββατο το βράδυ με γραπτό μου μήνυμα όταν τον ρώτησα για τις 1300 απολύσεις μου έστειλε «δεν ισχύει» και ότι δε θα γίνουν απολύσεις.
 
Η σοβαρότητα των δηλώσεων ενός υπουργού και η τήρηση των λεγομένων του ενώπιον των θεσμικών οργάνων πρέπει να δείχνουν σεβασμό , αν μη τι άλλο που είναι υποχρέωση του ρόλου και της θέσης που εκπροσωπεί. Επισταμένως μας είπε ότι θα προβεί σε διάψευση των κυοφορούμενων, και ότι δεν ξέρει τίποτα. 
 
Θεωρώ ότι οι άνθρωποι τηρούν τους λόγους τους. Πολύ περισσότερο οι υπουργοί. Έχουμε ζητήσει την παρέμβαση του πρωθυπουργού. Οφείλει μια συγνώμη.» 
 
Η Πρόεδρος του ΙΣΠ Β.Ανεμοδουρά
 
Ακόμη και για «κλείδωμα» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αν γίνουν απολύσεις μιλά ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου: «Είναι κρίμα να χρησιμοποιούνται τα θεσμικά όργανα για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και τους γιατρούς με σκοπό την υλοποίηση εκ προοιμίου αποτυχημένων πολιτικών στην Υγεία. Η υγεία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως όργανο επικοινωνιακής πολιτικής καθώς διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές.
 
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δε θα δεχθούν καμία απόλυση και στην ανάγκη θα «κλειδώσουν» το σύνολο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ».
 
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γ.Ελευθερίου
 
Και επειδή ο Άδωνις Γεωργιάδης από την πρώτη στιγμή διαβεβαίωνε πως δε θα απολυθεί κανείς από τον τομέα της Υγείας, έσπευσε να διευκρινίσει… «Έχουμε πει από την αρχή ότι απολύσεις δε θα έχουμε στο χώρο της υγείας όσον αφορά τα νοσοκομεία και την κινητικότητα μεταξύ των νοσοκομείων. Εδώ έχουμε ένα άλλο πράγμα. Έχουμε μετακίνηση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου