Γιατροί Θεσσαλονίκης: Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις αν τους πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ!

Ούτε ένα ευρώ δεν θα πληρώσουν για μία βδομάδα σε ιατρικές εξετάσεις οι Θεσσαλονικείς αν ο ΕΟΠΥΥ εξοφλήσει στην ώρα του τους γιατρούς. Αυτό υποσχέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Θανάσης Εξαδάκτυλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις οποίες ξεκίνησαν οι γιατροί.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο, τα μισά μικροβιολογικά εργαστήρια της πόλης (200) βρίσκονται «στο κόκκινο» και είναι αμφίβολο αν θα επιβιώσουν τον επόμενο μήνα. Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στο καθένα από αυτά φθάνουν και πολλές φορές ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ ενώ οι ιδιώτες γιατροί περιμένουν να εξοφληθούν εδώ και 2,5 χρόνια. Ακόμα, προβλήματα σίτισης των ασθενών αντιμετώπιζε τις τελευταίες βδομάδες το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος, ενώ πολλά κέντρα υγείας λειτουργούν χωρίς θέρμανση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Χρήστο Παπαστεργίου, οι ελλείψεις γιατρών σήμερα στα νοσοκομεία της πόλης είναι περίπου 1.000. Στην ανατολική Θεσσαλονίκη ενώ παλιά υπήρχαν 7 παιδίατροι στις δομές του ΕΣΥ σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας. Την ίδια ώρα στο Ιπποκράτειο δεν γίνονται χειρουργεία γιατί δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι ενώ στις ορθοπαιδικές κλινικές δεν πραγματοποιούνται χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, καρικατούρα τον ΕΟΠΥΥ υποστηρίζοντας ότι περισσότερο ταλαιπωρεί τους ασθενείς και διογκώνει τα ελλείμματα παρά βοηθά τους πολίτες. «Αν εξυπηρετηθείς σε ένα εφημερεύον εξωτερικό ιατρείο μέσα σε ένα τρίωρο θεωρείσαι τυχερός» δήλωσε αφοπλιστικά ο Χρήστος Παπαστεργίου. Η ταλαιπωρία των ασθενών μεγαλώνει ενώ οι ασθενείς περιμένουν μήνες για να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις συμπλήρωσε. Κάλεσε μάλιστα όλους τους φορείς να συνεργαστούν προκειμένου να συγκροτηθεί ένας ευρύτερο κοινωνικό μέτωπο γύρω από τον τομέα της υγείας. «Η ιστορία του Παναγία έδειξε το δρόμο» είπε.

«Η αναστάτωση των γιατρών είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Και μάλιστα είναι ήπια σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόνισε από ην πλευρά του ο α΄ αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρης Τσάμης, συμπληρώνοντας ότι το υπουργείο Υγείας αντί να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων του ιατρικού κόσμου, τον απειλεί. «Θέλουμε ειλικρινή διάλογο και διαφάνεια στα οικονομικά στοιχεία του ΕΟΠΥΥ. Για να μάθουν όλοι οι ασφαλισμένοι την πραγματικότητα» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έχουν κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία. Στο μεταξύ, από το πρωί οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ έχουν ξεκινήσει 48ωρη προειδοποιητική επίσχεση παροχής των υπηρεσιών τους ζητώντας την καταβολή ανεξόφλητων οφειλών.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου