Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Τα σενάρια, τα διλήμματα και οι προσλήψεις

Το αναμενόμενο λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ με την αλλαγή του χαρακτήρα του από παρόχου σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, συμπαρασύρει τους 10.000 εργαζόμενους του.
Η ανακοίνωση περί απολύσεων των 1200 γιατρών του ΕΟΠΥΥ που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω ειδικότητας στο νέο φορέα πρωτοβάθμιας υγείας που θα δημιουργηθεί, είναι η αρχή για το καυτό δίμηνο που ξεκινά.

Η επικείμενη κατάργηση του ΕΟΠΥΥ ως παρόχου υπηρεσιών υγείας, η μετατροπή του σε αγοραστή υπηρεσιών και η δημιουργία ενός νέου φορέα που θα έχει στην ευθύνη του όλες τις δομές του πρώην ΙΚΑ και σε λίγο του πρώην ΕΟΠΥΥ, είναι σε άμεσο συνδυασμό με τις αποφάσεις για το δεύτερο κύμα κινητικότητας, το οποίο θα τροφοδοτηθεί από το χώρο της υγείας.
Το βέβαιο είναι ότι οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΟΠΥΥ θα χωριστούν σε δυο κατηγορίες ανάλογα με την ειδικότητά τους:
–τους γιατρούς παθολογικών ειδικοτήτων που θα συνεχίσουν να απασχολούνται στις δομές του πρώην ΙΚΑ, νυν ΕΟΠΥΥ και μετά στο ΕΣΥ ή τα Κέντρα Υγείας που θα τεθούν κάτω από την ομπρέλα του νέου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας και
–τους γιατρούς, κυρίως χειρουργικών ειδικοτήτων, που θα κληθούν να επιλέξουν το ΕΣΥ ή τα ιδιωτικά τους ιατρεία, αφού οι θέσεις για ειδικότητες όπως π. χ. η αγγειοχειρουργική ή η θωρακοχειρουργική, δεν εντάσσονται σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Το παραδέχθηκε και ο ιδιος ο υπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης “αν δεχθούν να ενταχθούν στο ΕΣΥ με τους δικούς μας όρους, τότε δε θα απολυθούν”.
Επί της ουσίας, ταυτόχρονα με τις απολύσεις θα γίνουν και προσλήψεις γιατρών για εκείνους που θα θελήσουν να ενταχθούν στη δυναμικότητα του ΕΣΥ.
Εντύπωση ποκαλεί πάντως η εκκωφαντική σιωπή, τουλάχιστον μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου, του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη για το θέμα αυτό.

Τη στιγμή μάλιστα που ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στην τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η δήλωση του συνεδέλφου του Αδωνι Γεωργιάδη ότι “δε θα γίνει καμία απόλυση στην υγεία” αναφερόταν στο προηγούμενο κύμα κινητικότητας.

Κινητικότητα σε ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΟΦ

Από τις σαρωτικές αλλαγές που δρομολογούνται και οι οποίες θα έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του χρόνου, δεν εξαιρούνται οι υπόλοιποι φορείς του υπουργείου Υγείας, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ΕΟΦ κ. λπ., οι εργαζόμενοι των οποίων θα τεθούν και εκείνοι σε κινητικότητα.
Ο πρέδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου δήλωσε ότι “δε θα μείνουμε απαθείς ούτε σε απολύσεις αλλά ούτε και στην εκστρατεία λάσπης κατά των ιατρών. Θα προασπίσουμε το σύνολο των μελών μας είτε εργάζονται στις δομές του ΕΟΠΥΥ είτε εργάζονται με σύμβαση στα ιατρεία τους.

Ήρθε η στιγμή να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Το ιατρικό σώμα στο σύνολο της ΠΦΥ θα απαντήσει ενωμένο τόσο στις πιθανές απολύσεις όσο και στην σπίλωση της τιμής και της υπόληψής μας.

Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ετοιμάζει την αντίδρασή της με σκοπό τον σχηματισμό ενιαίου ιατρικού μετώπου στην ΠΦΥ, καλώ τους ιατρούς της ΠΦΥ σε μέγιστη ετοιμότητα καθώς η ώρα της τελικής αναμέτρησης πλησιάζει”.

http://www.onmed.gr/

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου